Foto: LETA

Liecinieks Māris Masaļskis pirmdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā apliecināja, ka Saeimas priekšvēlēšanu laikā apmaksājis aģitāciju savam draugam, "Vienotības" Saeimas deputātam Viktoram Valainim, jo Valaiņa darbošanās viņam patikusi.

Masaļskis tiesai skaidroja, ka abi esot no viena novada un tuvi draugi, tāpēc finansiālo atbalstu Valaiņa reklamēšanā sniedzis, lai draugs tiktu ievēlēts Saeimā. "Mums bija diskusija ar Valaini, tāpēc piedāvāju savu atbalstu. Tas, ko viņš visu dara, man likās ļoti apsveicami, un šis finansiālais atbalsts no manas puses bija maksimāli darīt visu saviem spēkiem, lai viņš tiktu Saeimai," norādīja liecinieks.

Pērn rudenī, turpinot skatīt lietu par vēlētāju balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās par labu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim, prokurors kā papildu pierādījumus lūdza pievienot telefona sarunu izdrukas. No tām izriet, ka 73 reizes Zaķis sazinājies ar Gudoni, kurš palīdzējis veidot politiķa individuālo vēlēšanu kampaņu. Gudonis sazinājies arī ar šajā krimināllietā apsūdzēto uzņēmēju Andri Kozuli, tas fiksēts 29 reizes.

Līguma slēgšanu ar Latvijas Radio organizējis Gudonis, bet Masaļskis radio pārskaitījis naudu.

'Vienotības" advokāts Lauris Leja norādīja, ka tiesībsargājošajām iestādēm, tajā skaitā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), ir liela vara, taču KNAB pierādījumu vākšanā pret "Vienotību" rīkojies pavirši, turklāt birojs pārkāpis advokāta tiesības iepazīties ar lietas materiāliem. KNAB arī veicis tendenciozu pierādījumu interpretāciju.

Tiesa šajā lietā nolēmumu paziņos 11. februārī pulksten 5.

Jau ziņots, ka 12.Saeimas vēlēšanās pārkāpumus vēlēšanu izdevumos un to uzskaitē ir pieļāvušas partijas "Vienotība", "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Vienoti Latvijai", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām", pārbaudē konstatējis KNAB.

Lielākais naudas sods - 4300 eiro - piemērots partijai "Vienotība". KNAB vērtējumā, partija neesot norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 58 377 eiro apmērā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka viņš atstājis spēkā lēmumu par "Vienotībai" piemēroto sodu. Tālāk partija var lemt šo sodu pārsūdzēt tiesā. KNAB priekšnieks norādīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par sekām, proti, vai "Vienotībai" tiks apturēts valsts finansējums, jo partija lēmumu var pārsūdzēt.

Kamēr turpinās tiesvedība un nav stājies spēkā lēmums par sodu, finansējums netiks apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!