Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments šodien nolēma uzdot prejudiciālus jautājumus Eiropas Savienības (ES) tiesai, lai varētu pienācīgi izskatīt lietu, kurā pastāv strīds par bankas tiesībām izmantot parādnieka kontā esošos naudas līdzekļus kā finanšu ķīlu, sedzot parādnieka saistības pret banku.

Kā pastāstīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, līdz ar to tiesvedība lietā ir apturēta, līdz stāsies spēkā ES tiesas nolēmums.

Tiesas sēdē 25.februārī tiesa uzklausīja lietas dalībnieku - SIA "Izdevniecība Stilus" tiesību pārņēmējas SIA "Private Equity Insurance Group" un AS "Swedbank" - pārstāvju viedokli par iespēju uzdot lietā prejudiciālus jautājumus ES tiesai un iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā.

Lietā ir strīds par bankas tiesībām izmantot parādnieka kontā esošos naudas līdzekļus kā finanšu ķīlu, lai segtu parādnieka saistības pret banku.

Ar piemērojamām Finanšu nodrošinājuma likuma normām radīta situācija, kurā finanšu ķīlai tiek piešķirta prioritāte pret citiem ķīlu veidiem un Maksātnespējas likuma noteikumiem. Tas nozīmē, ka finanšu ķīla, par kuras esamību nav publiski pieejamu ziņu, faktiski iegūst prioritāti pār reģistrētu ķīlu, uz kuru attiecas publiskās ticamības princips, piemēram, hipotēku vai komercķīlu. Turklāt banka iegūst priekšroku uz parāda segšanu iepretim visiem pārējiem maksātnespējīgā parādnieka kreditoriem.

Prasību iesniedza "Izdevniecība Stilus", prasot piedzīt no "Swedbank" naudas līdzekļus, kuri tikuši ieturēti minētajā kārtībā. Pirmās instances un apelācijas instances tiesas prasību ir noraidījušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!