Foto: DELFI

Krimināllietā par politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem, saistībā ar kuru 2016. gada oktobrī aizturēja toreizējo un arī šī brīža pilsētas domes mēru Gati Truksni (ZZS) un savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistīto finansistu Jorenu Raitumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gaida atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu, un tāpēc lieta vēl nav nodota kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Jau ziņots, ka 2016. gadā KNAB sāka kriminālprocesu par iespējamu iespējamo politisko partiju "No Sirds Latvijai" un politisko partiju apvienību "Zaļo un Zemnieku savienību" nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Tā paša gada 4. oktobrī KNAB veica kratīšanu Jūrmalas domes priekšsēdētāja Trukšņa kabinetā.

2017. gada aprīlī ziņots, ka KNAB izmeklētajā krimināllietā par iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Publiski bija zināms, ka šo personu vidū ir Truksnis un viņam piemērots aizdomās turētā statuss.

Savukārt 2017. gada rudenī intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Straume pauda, ka krimināllietā darbs turpinās un līdz 2017. gada gada beigām vai 2018. gada sākumā šī lieta tiks virzīta kriminālvajāšanai uz prokuratūru. Cik personas krimināllietā kopumā iesaistītas, toreiz Straume neatklāja.

Trešdien Latvijas Radio Straume skaidroja, ka jautājumā, vai prognozes piepildījušās un lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanai un cik personas lūgts apsūdzēt, "jāatgriežas pie jautājuma, ko KNAB priekšnieks vai pat procesa virzītājs patiesībā var prognozēt", piebilstot, ka ne vienmēr prognozes piepildās.

"Jāsaka, ka šis ir reāls piemērs tam, ka process ir nedaudz iestrēdzis birojā, jo mēs joprojām gaidām atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu. Valsti es neminēšu. Līdz ar to, zinot, ka šīs atbildes mēs neesam saņēmuši, tās izmeklēšanas darbības šajā procesā šobrīd ir tādas salīdzinoši pat minimālas. Jāsaka atklāti, ka mūsu prognozes bija pārāk optimistiskas," noteica Straume.

Savukārt uz jautājumu, kāda virzība ir kriminālprocesā, kas sākts 2017. gada nogalē par iespējamu partijas "KPV LV" nelikumīgu finansēšanu, Straume atbildēja, ka "tas joprojām ir procesā, un izmeklētāji strādā".

Vēstīts, ka 2017. gadā KNAB sāka kriminālprocesu par partijas "KPV LV", iespējams, nelikumīgu finansēšanu pēc Krimināllikuma 288.2. panta 1. daļas, 288.3. panta un 288.4. panta. Krimināllikuma 288.2. panta 1. daļa paredz atbildību par politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Savukārt Krimināllikuma 288.3. pants paredz kriminālatbildību par starpniecību politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā. Arī par to paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Krimināllikuma 288.4. pants ir par politiskās partijas vai politisko partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!