Foto: LETA

Rīgas domē ievēlētā bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe (JKP) Drošības policijas (DP) veikto novērošanu nav fotografējusi, jo pretējā gadījumā viņa pārkāptu likumu, lai gan par DP veiktajām darbībām apsver vērsties prokuratūrā.

"Ņemot vērā, ka DP ceturtdien medijiem izsūtītajā komentārā uzdevusi jautājumu par manu motivāciju, tad varu atbildēt, ka mani vada tikai patriotiski motīvi, un es vēlos, lai DP strādātu profesionāli un pildītu savus uzdevumus," norādīja Strīķe.

Strīķe atgādināja, ka savulaik DP ilgstoši strādāja par operatīvo darbinieku un KNAB vadīja operatīvo darbību, tāpēc labi pārzinot novērošanas specifiku un ir absolūti pārliecināta, ka šīs darbības attiecībā pret viņu veikusi tieši DP.

"Man bija visas iespējas nofotografēt vai nofilmēt DP veiktās darbības, taču es apzinos, ka DP autotransports un iesaistītie operatīvie darbinieki ir valsts noslēpums, tāpēc es to nedarīju un neizlieku publiskai apskatei. Arī mutiski es nedrīkstu atklāt novērošanas detaļas. Ja es šādi būtu rīkojusies, tad klaji pārkāptu likumu," uzsvēra Strīķe.

Strīķe arī apzinās, ka DP darbinieki pilda tikai vadības pavēles, tāpēc viņas komentārs sociālajā tīklā "facebook" bija adresēts DP vadībai.

Bijusī KNAB amatpersona par DP rīcību apsver vērsties prokuratūrā, kas uzrauga DP darbību. "Vēlos piebilst, ka pēc manis publiskotā komentāra "facebook" prokuratūrai būtu jāvērtē DP darbības likumība, nevis jāgaida mans oficiālais iesniegums. Prakse liecina, ka tiesībsargājošās iestādes reaģē arī uz medijos ievietotajām publikācijām, nevis gaida oficiālu iesniegumu," viņa piebilda.

Strīķe arī apliecināja, ka nekādu noziegumu nav pastrādājusi un uz DP nav saukta, līdz ar to nav zināms vai pret viņu ir sākts kriminālprocess vai arī kāda pārbaude.

Strīķe savā kontā sociālajā tīklā "facebook.com" šonedēļ rakstīja, ka 13. jūnijā Imantā pie savas daudzdzīvokļu mājas konstatējusi, ka viņu izseko DP darbinieki. "Labi zinot, kā tiek organizēta izsekošana, ierastajā Imantas vidē nav grūti saskatīt DP raksturīgo profesionāli vājo darbu. Pat pasveicināju vienu no ekipāžām, tie no pārsteiguma zaudēja runas dāvanas," raksta Strīķe, kura pati savulaik karjeru veidoja DP.

Viņa norāda, ka jau gadiem ilgi DP veic pārbaudes par sniegtajām intervijām, pratina žurnālistus, rosina "mistiskus kriminālprocesus par it kā valsts noslēpuma izpaušanu, atzīst par aizdomās turēto viņas bijušo kolēģi KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Juri Jurašu, kas ir ziņojis par viņam piedāvāto kukuli un iestāžu bezdarbību".

Strīķe apgalvo, ka Latvijā ir nonākts tiktāl, ka likuma aizsardzību bauda tikai tie, kuri ir iedabūjuši sev paklausīgus kadrus par ģenerālprokuroru vai DP priekšnieku, bet tie, kas šādai prettiesiskuma sistēmai pretojas, saņem likumā pamatotu patvaļu.

Kriminālprocesa likumā paredzētas 11 speciālās izmeklēšanas darbības kādas drīkst pielietot tiesībsargājošā iestāde, piemēram, sakaru līdzekļu kontrole un personas novērošana un izsekošana. Savukārt Operatīvās darbības likumā teikts, ka ja izmeklēšanas vai drošības iestādes rīcībā ir pamatota informācija par personas gatavotu vai izdarītu noziedzīgu nodarījumu vai tās radītu valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu, ir atļauta šīs personas ilgstoša operatīvā novērošana. Ilgstoša izsekošana ir pieļaujama tikai operatīvās izstrādes gadījumos.

DP vakar kategoriski noraidīja Strīķes izteikumus un aicināja Strīķi atturēties no nepamatotiem publiskiem izteikumiem. Ja Strīķei ir aizdomas, ka pret viņu tiek veiktas prettiesiskas operatīvās darbības, saskaņā ar Operatīvās darbības likuma viņa ar sūdzību var vērsties pie prokurora, kas izvērtēs šo situāciju, norādīja DP.

"Šādu nepamatotu apgalvojumu izteikšana diskreditē Drošības policiju kā valsts drošības iestādi un rada jautājumus par šādas rīcības motivāciju," uzsvēra DP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!