Foto: F64

Lielākoties pedofili apzinās, ka krimināllikumā par stāšanos seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo paredzēts sods, taču viņus tas nebiedē un viņi ir gatavi par seksu ar 15 gadus vecu zēnu maksāt līdz pat 40 eiro, atklāj Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Eksperimentā raidījums pieķēris piecus dažāda vecuma vīriešus no vairākām Latvijas pilsētām ar atšķirīgu nodarbošanos. Visi vīrieši atzīst, ka zina likumu, taču, neskatoties uz to, ir gatavi stāties seksuālās attiecībās ar 15 gadus vecu zēnu.

Raidījums kādā iepazīšanās portālā ievietojis sludinājumu, kurā 15 gadus vecs jaunietis interesējas par iespēju nopelnīt, piekrītot stāties seksuālās attiecībās. Kā vēstī raidījums, sludinājumam atsaukušās aptuveni 50 personas, taču par "eksperimenta dalībniekiem" izvēlēti pieci vīrieši.

Viens no raidījuma atklātajiem iespējamiem varmākām ir 45 gadus vecs, iepriekš netiesāts vīrietis, kurš no kādas pilsētas Vidzemē uz tikšanos ar 15 gadus veco zēnu ieradies ar autobusu. Viņš par seksu bija gatavs maksāt 40 eiro. Homoseksuālais vīrietis savulaik strādājis bērnunamā par teritorijas labiekārtotāju. Viņš stāstīja, ka "bērnunama direktors apgalvojis, ka viņš pārgulējis ar vienu no bērniem", tāpēc no bērnunama padzīts, taču direktors par notikušo nebija vērsies Valsts policijā. Pats vīrietis gan stāšanos seksuālās attiecībās ar bērnunama iemītnieku raidījumam noliedza.

Savukārt 42 gadus vecs vīrietis no Rīgas eksperimentā atklājis, ka viņam jau iepriekš ir bijušas seksuālas attiecības ar padsmitgadīgām personām. Par "pakalpojumu" vīrietis bija gatavs maksāt 30 eiro, norādot, ka likumā paredzētā atbildība viņu nebiedē. Taču pēc žurnālistu ierašanās tikšanās vietā – kādā dzīvoklī Rīgā – iespējamais varmāka iepriekš teikto noliedza. Viņš žurnālistiem skaidroja, ka ar zēnu gribējis "vienkārši parunāt" un viņam palīdzēt. "Es vienkārši gribēju zēnam iedot 30 eiro," sacīja vīrietis. Kā vēstī raidījums, vīrietis, kuram interesē gan sievietes, gan vīrieši, strādā par prokūristu. Raidījumam viņš noliedza stāšanos seksuālas attiecībās ar nepilngadīgajiem.

Trešais vīrietis, kurš nokļuvis žurnālistu "nagos", ir kāds 55 gadus vecs vīrietis no mazpilsētas Vidzemē. Viņš sarunā ar eksperimentā iesaistīto puisi atzina, ka jau iepriekš viņam bijušas seksuālas attiecības ar 14 gadus vecu zēnu. Par seksu vīrietis bija gatavs maksāt "kādus 20 eiro". Savukārt, runājot par likumā paredzēto atbildību, viņš zēnam norādīja, ka likums paredz, ka "no 14 gadiem var stāties seksuālos kontaktos, ja abi vienojušies".

Pēc tam, kad žurnālisti vīrieti pieķēruši notikuma vietā, viņš atzinis, ka ir precējies un strādā mežizstrādē, turklāt viņam ir seši bērni. Sešu gadu laikā viņš piecas vai sešas reizes stājies seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo, turklāt visi puiši ir atrasti internetā. Pēc žurnālistu ierašānās dzīvoklī vīrietis stāstījis kaut ko citu nekā iepriekš, proti, ka par 16 gadiem jaunāki zēni viņam neesot bijuši.

Ceturtais vīrietis sarunas sākumā 15 gadīgajam puisim pastāsta, ka viņam ir trīs gadus veca meita. Sarunai novirzoties seksuāla rakstura gultnē, vīrietis norāda, ka viņam nav iebildumi pret to, ka zēnam ir vien 15 gadi, taču maksāt par seksuālu kontaktu viņš nevēlas.

Vīrietim ir 42 gadi, un pēc žurnālistu ierašanās dzīvoklī viņš kategoriski noliedz seksuālus sakarus ar nepilngadīgajiem. Vēlāk gan atklājas, ka vīrietis iepriekš ir tiesāts pēc Krimināllikuma 162.panta – par pavešanu netiklībā. Kā stāstīja pats vīrietis, viņš "ar puišiem atļāvies kaut kādas vaļības". Tobrīd vīrietis strādājis skolu valdē. Vīrietis ticis atzīts par vaiņigu un sodīts ar trīs gadu nosacītu cietumsodu, kurš eksperimenta brīdī jau ir dzēsts. Iepriekš iespējamais varmāka bijis arī skolotājs, taču tagad remontē ceļus.

Pēdējais eksperimenta "dalībnieks" ir Pierīgas iedzīvotājs, kuram ir vairāk nekā 40 gadi. Viņš ir precējies un viņam ir divi dēli. Vīrietis strādā par pavāru kādā Pierīgas skolā. "Aizliegtā paņēmiena" piesaistītajam zēnam par "jebko" vīrietis ir gatavs maksāt 25 līdz 30 eiro, zinot, ka par seksuālu kontaktu ar nepilngadīgu personu krimināllikumā ir paredzēta kriminālatbildība.

Kā raidījumam norādīja Valsts Probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs, cīņā ar seksuāliem varmākām "nav burvju nūjiņas vai viena mehānima". Arī nākotnē tāda nebūs, jo, kā skaidroja Probācijas dienesta vadītājs, "visi dzimumnoziedznieki nav vienādi".

Savukārt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas šefs raidījumā "Aizliegtais Paņēmiens" sacīja, ka seksuālās varmākas "neapturēs arī izciestais sods". Viņš norādīja, ka Latvijai nepieciešams mācīties no citu valstu pieredzes. Lai turpmāk izvairītos no recidīva, būtu nepieciešams pastāvīgi moniotrēt seksuālās varmākas pēc to pirmā nozieguma konstatēšanas. Runājot par iespējamiem monitoringa veidiem, Sozinovs norādīja, ka tas var būt GPS ierīču izmantošana, kā arī ķēdes aproces. Būtībā tie esot "visdažādākie varianti".

Jautāts par, piemēram, radikālākām metodēm, tostarp pedofilu kastrāciju, Sozinovs norādīja, ka ar seksuālajiem varmākām nepieciešams komunicēt, lai saprastu, kā un kur viņus notvert. Taču kastrācija jeb "klaja vardarbība pēc tam izraisīs tikai nākamo vardarbību," norādīja Rīgas Kriminālpolicijas šefs.

Valsts policija ir aizturējusi visus piecus eksperimentā pieķertos vīriešus un katru no gadījumiem izmeklēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!