Foto: DELFI
Starp 12 apsūdzētajiem vērienīgajā uzņēmuma "Latvenergo" kukuļņemšanas pamatlietā ir arī bijušā "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona znots Kristaps Štrauss un ekonomists un uzņēmējs Andris Deniņš, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Viņiem apsūdzība celta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu - "Latvenergo" amatpersonām maksāto kukuļu - legalizēšanu lielā apmērā organizētā grupā.

Kā vēsta raidījums, prokuratūras ieskatā, "Latvenergo" kukuļa atmazgāšana notika arī Zaubes pagasta viesnīcā "Annas Hotel". 2002. gadā šeit bija "Latvenergo" atpūtas bāze. To par gandrīz 40 000 latu (56 915 eiro) nopirka Štrauss. Pēc trīs gadiem viņš kļuva par Miķelsona znotu un vēlāk īpašumā renovēja un atklāja dizaina viesnīcu. Prokuratūra uzskata, ka aizdevumi šai viesnīcai nāca no firmām, kas bija saistītas ar lietā apsūdzēto uzņēmuma "Energy Consulting" vadītāju Andreju Livanoviču.

Pirms diviem gadiem minēto īpašumu Štrausa firma "Akama" pārdeva par 770 000 eiro. Vaicāts, vai lēmums pārdot viesnīcu, ir saistīts ar viņam celtajām apsūdzībām naudas atmazgāšanā, Štrauss raidījumam atbild noliedzoši un norāda, ka nesaprot, par kādām apsūdzībām ir runa.

Vēlāk īsziņā Štrauss raksta, ka nekādu naudas atmazgāšanu neesot veicis. Septiņu gadu garumā neviens viņam neesot izvirzījis nekādas pretenzijas, tāpēc tagad prokurores lēmums esot pārsteigums.

Arī Miķelsons, kurš joprojām pilnībā noliedz savu vainu, noraida znota viesnīcas biznesa saistību ar jebkādām nelikumībām.

Savu vainu noliedz arī lietā apsūdzētais uzņēmējs Deniņš. Saskaņā ar apsūdzību, caur viņam daļēji piederošo SIA "Innovia" 2006. gadā legalizēti pāris desmiti tūkstoši eiro. Viņa biznesa partneri uzņēmumā vispirms bija Livanovičs, pēc tam arī Miķelsons un lietā apsūdzētas kādreizējais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko.

"Es vēl neesmu sagatavojies, jo es vēl redzēju tikai aizvakar šo uzrādīto dokumentu. Nekāds sakars man ar to nav. Pilnīgi nekāds! Noliedzu, un tā ir apkaunošana. Un, ja tā ir pazemošana, tad es griezīšos tiesā atbilstoši statusam," raidījumam pauž Deniņš.

Raidījums arī vēsta, ka lietā par kukuļņemšanu apsūdzēts arī Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC 2) rekonstrukcijas projekta direktors Ēriks Priednieks. Viņam apsūdzība uzrādīta par salīdzinoši nelielas kukuļa daļas pieņemšanu - tā nepārsniedz 200 000 eiro, un viņam nav izvirzīta arī apsūdzība naudas atmazgāšanā.

Tāpat raidījums noskaidrojis, ka starp ārvalstu pilsoņiem, kuriem lietā celtas apsūdzības ir kādreizējais Šveices konsultantu firmas "Colenco" vadītājs Roberto Gerosa, kurš joprojām ir uzņēmuma vadības komandā. "Colenco" apsūdzību nekomentē.

"de facto" arī zināms, ka liecinieka statusā uz tiesu var nākties ierasties arī bijušajam politiķu padomdevējam Jurģim Liepniekam, kurš lietas ietvaros jau izmeklēšanas stadijā ir pratināts par sadarbību ar konsultanta Livanoviča firmām.

Jau ziņots, ka vērienīgajā uzņēmuma "Latvenergo" kukuļņemšanas pamatlietā Ģenerālprokuratūra apsūdzētajiem devusi laiku līdz 20.martam sagatavot liecības.

Janvārī apjomīgajā krimināllietā Jirgena ir pieņēmusi vairākus lēmumus par personu saukšanu pie kriminālatbildības. Apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar laika periodā no 2004. gada 8. jūnija līdz 2010. gada 3. martam īstenotajiem iepirkumiem un noslēgtajiem līgumiem par Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC 2) rekonstrukciju.

Apsūdzības celtas par "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem kopskaitā sešu konsultāciju līgumiem, par "Latvenergo" un Spānijas uzņēmuma starpā noslēgtajiem Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības līgumu un apkopes un uzturēšanas līgumu. Apsūdzība attiecas arī uz "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgto Rīgas TEC 2 otrās kārtas būvniecības līgumu.

Papildinot un grozot iepriekš pieņemtos lēmumus, ir celtas galīgās apsūdzības gan personām, kuras jau iepriekš šajā lietā bija apsūdzētas, gan arī celtas apsūdzības citām, līdz šim neapsūdzētām personām. Tādējādi šobrīd šajā kriminālprocesā kopā ir apsūdzētas 12 personas.

Jirgena jau 2016. gada sākumā teica, ka pamatlietā iepriekš apsūdzības celtas trīs bijušajām "Latvenergo" amatpersonām, tostarp bijušajam "Latvenergo" prezidentam Miķelsonam un kādreizējam "Latvenergo" viceprezidentam Meļko. Tāpat pamatlietā apsūdzēts biznesa konsultants Livanovičs, divi Vācijas un Šveices pilsoņi.

Ģenerālprokuratūra atgādina, ka iepriekš no "Latvenergo" kriminālprocesa atsevišķi izdalītas četras lietas, no kurās divās kriminālprocess ir pabeigts, piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu divām fiziskām personām, un piespiedu ietekmēšanas līdzekli - naudas piedziņu - divām juridiskajām personām.

Divi no izdalītajiem kriminālprocesiem, kopskaitā piecu personu apsūdzībā atrodas tiesā. Šobrīd vienā no šiem procesiem notiek tiesvedība pirmajā tiesu instancē, bet otrā - apelācijas instancē.

Prokuratūrā palikušajā kriminālprocesā joprojām turpinās pirmstiesas process, kurā bez iepriekš minētajām 12 personām, kurām celtas apsūdzības, sākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu septiņām juridiskajām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!