Foto: VID

Augusta sākumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par lielāko hašiša kontrabandu Latvijas vēsturē. Kriminālvajāšanai nodotas četras personas, informē VID.

2015. gada aprīlī VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas atklāja un apturēja 1056,9 kilogramu hašiša kontrabandu. Šo narkotiku vērtība lēšama ap 8–12 miljoniem eiro. Turpinot izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka narkotisko vielu kontrabandu veica organizēta grupa, kuras dalībnieki ir divu Latvijā reģistrētu uzņēmumu darbinieki. Ikdienā uzņēmumi veica starpvalstu kravu pārvadājumus. 665 briketes bija paslēptas kravas mikroautobusā speciāli šim nolūkam izveidotā slēpnī.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas apjomīgas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai pret noziegumā iesaistītajām personām. Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas 10 kratīšanas, vairāk nekā 20 ekspertīzes, 55 apskates un vairāk nekā 40 nopratināšanas, kā arī vienlaikus tika iegūta informācija un veiktas izmeklēšanas darbības vēl trīs Eiropas Savienības valstīs un Krievijā.

9. augustā kriminālprocess nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām aizdomās turētajām personām – trīs 1955., 1962. un 1971. gadā dzimušiem Latvijas nepilsoņiem un vienu 1970. gadā dzimušu Latvijas pilsoni – par noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 190.1 panta trešās daļas un 253.1 panta trešās daļas, proti, par aizliegtu vielu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja tā veikta organizētā grupā, kā arī par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un realizēšanu organizētā grupā. Par pirmo pārkāpumu paredzēts cietumsods līdz 12 gadiem, bet otro – līdz 15 gadiem.

No uzsāktā kriminālprocesa par hašiša kontrabandu atsevišķā lietvedībā tika izdalīts kriminālprocess pret vēl vienu – piekto – aizdomās turēto personu, kas ir organizētās grupas dalībnieks un šobrīd ir izsludināts meklēšanā.

Izmeklēšanas laikā tika atklāts vēl viens atsevišķs noziedzīgs nodarījums un tika izdalīts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas par šaujamieroču munīcijas neatļautu glabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!