Foto: VID
Kriminālprocesā par narkotisko vielu kontrabandu no Latvijas uz Krieviju, izmantojot pasta pakalpojumus, aizturētas trīs personas. Kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

VID Muitas kriminālpārvalde pērn 30.jūlijā uzsākto kriminālprocesu šā gada janvāra beigās nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

VID norāda, ka uitas kriminālpārvaldes darbinieki pērn 30.jūlijā kādā no Liepājas uz Krieviju sūtītā pakā kafijas vietā atrada baltas krāsas kristālisku vielu. Sūtījums bija adresēts kādai fiziskai personai Krievijā. Ekspertīzes atzinums apliecināja, ka izņemtā viela ir 501,953 grami sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināmā psihotropā viela metiletilkatinons.

Saistībā ar ar narkotisko vielu kontrabandu no Latvijas uz Krievijas, izmantojot pasta pakalpojumus, aizturētas četras personas – 1959., 1990., 1989., 1987.gadā dzimuši Latvijas nepilsoņi. 2011.gada 4.augustā Rīgas Ziemeļu rajona tiesa pēc VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāja ierosinājuma visām četrām personām piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Trīs no šīm personām joprojām atrodas apcietinājumā, bet ceturtajai personai ar tiesas lēmumu drošības līdzeklis atcelts.

Kratīšanu laikā Rīgā un Liepājā pie aizdomās turamajām personām – dzīvoklī, skapī aiz speciāli ierīkotas dubultsienas un zem transporta līdzekļa motora pārsega – tika atrasti un izņemti 375,1738 grami augu valsts izcelsmes vielas, kas satur "JWH-081", 535,7118 grami metiletilkatinona, 117,0810 grami metilēndioksipirovalerona un 40 tabletes "Tramadol". Izņemtās vielas bija safasētas gan caurspīdīgos paliela izmēra maisos, gan mazākos pārdošanai paredzētos iepakojumos.

Izmeklēšanas laikā uzsāktais kriminālprocess tika pārkvalificēts saskaņā ar Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļu un noteikta papildus kvalifikācija saskaņā ar Krimināllikuma 253.1 panta 3.daļu.

Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļa par aizliegto vielu pārvietošanu pāri robežai nosaka - par atkārtoti pastrādātām nelikumībām vai ja tās izdarītas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās izdarītas lielā apmērā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt Krimināllikuma 253.1 panta 3.daļa nosaka, ka par neatļautu narkotiku glabāšanu un realizēšanu, ja to darījusi organizēta grupa vai ja tas darīts lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!