Foto: LETA

Bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa un Igaunijas miljonāra Oļega Osinovska kukuļošanas krimināllietu skatīs Limbažu tiesas tiesnesis Kārlis Jansons, kurš iepriekš piemērojis maigus sodus dzērājšoferiem un kontrabandistiem, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Jansons arī ir disciplināri sodīts, jo nav pildījis tiesneša pienākumu noskaidrot patiesību – pirms vairākiem gadiem Jansons bez soda palaida policijas noķertu dzērājšoferi.

Jansons lielākoties izskatījis lietas, kas saistītas ar dzērumā pastrādātiem noziegumiem – braukšana bez tiesībām, degvīna pudeles nozagšana veikalā, laulības gredzena un televīzijas dekodera zādzība, darba galda iznešana no šķūnīša, izpētījis žurnāls.

Pa vidu bijis arī kāds nopietnāks process, piemēram, jau četras reizes iepriekš sodīta persona pērn 26. jūnijā 0,87 promiļu reibumā bez autovadītāja tiesībām izraisījusi avāriju, kurā uz vietas gāja bojā velosipēdists. Tiesnesis piespriedis likumā paredzēto minimumu –trīs gadus ilgu brīvības atņemšanu, taču sods ir nosacīts, vainīgajam cietumā nav jāsēž. Viņš saņēmis arī liegumu iegūt autovadītāja tiesības uz pieciem gadiem un pienākumu tuviniekiem samaksāt 15 tūkstošus eiro lielu kompensāciju.

Savukārt citam dzērājšoferim bez tiesībām (2,35 promiles) tiesnesis bijis vēlīgs, jo atzinis, ka iepriekš tiesātajam sodi nav līdzējuši.

Līdzīgi kā Magoņa lieta, pērn oktobrī Limbažu tiesas zālē pie Jansona nonākuši divi cigarešu kontrabandisti. Katrs valstī ievedis vairāk nekā 31 tūkstoti cigarešu. Uz šosejas pie Ainažiem viņus apturējis Valsts ieņēmumu dienests. Piespriestais sods nebija bargs – minimālais iespējamais – 40 stundu piespiedu darba. Salīdzinājumam – tikai par vienas degvīna pudeles zādzību tiesnesis iepriekš spriedis 70 stundu ilgu darbu valsts labā. Kontrabandistiem arī bija jākompensē valstij radītie zaudējumi par nesamaksātajiem nodokļiem – katram četrarpus tūkstoši eiro.

Žurnāls norāda, ka Jansona pieredzē ir arī nopietns pārkāpums. 2015. gadā viņš saņēma tiesnešu disciplinārkolēģijas rājienu par to, ka nebija izpildījis tiesneša pienākumu noskaidrot patiesību.

Rājiens tika piemērots par bijušās Ādažu pašvaldības policijas vecākās inspektores Andras Veipas lietu – policija Veipai par auto vadīšanu dzērumā noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu, jo viņas izelpā konstatēja vairāk nekā 1,5 promiles, par ko likums paredz piemērot administratīvo arestu, 1200-1400 eiro sodu un vadītāja tiesību atņemšanu uz četriem gadiem. Jansons savukārt apšaubīja trīs policistu liecības un noticēja Veipai, kura skaidroja, ka alkoholu lietojusi pēc policistu pārbaudes, bet vēlāk policisti viņu pārbaudījuši atkārtoti.

No Magoņa lietas izskatīšanas tiesnesis sevi atstatīt negrasās. Uz "Ir" jautājumu, vai spriedums Veipas lietā viņa reputāciju nedara nepiemērotu tik sarežģīta un nozīmīga tiesas procesa izskatīšanai, viņš atbildējis: "Tad jau es nevarētu nevienu lietu skatīt!"

Atbildot uz jautājumu, vai Magoņa krimināllieta pie viņa nonākusi automātiskās izlozes kārtībā, Jansons žurnālam teica: "Laikam. Mēs jau divi tikai esam ar Miķelsoni [tiesas priekšsēdētāju Aiju Miķelsoni]". Izlozes gan nav bijis – lieta nonākusi uz Jansona galda ar tiesas priekšsēdētājas Miķelsones rezolūciju.

Noliedzis, ka būtu ar kādu konsultējies, kā Magoņa lieta spriežama, Jansons veikli iemucis savā kabinetā, pirms durvju aizvēršanas ar platu smaidu paceļot roku bērnišķīgā atvadu sveicienā: "Atā!"

Saskaņā ar žurnāla ziņoto prokurore Evita Masule Magoņa lietu 4. aprīlī nodeva izskatīšanai Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesai, kur tā datorizētās lietu sadales kārtībā nonāca uz tiesneses Ināras Janēvičas galda. Jau nākamajā dienā tiesnese vienpersoniski nolēma lietu nodot izskatīšanai Limbažu rajona tiesā, jo noziegums tika pārtraukts tai piekritīgajā Salacgrīvas novadā. Likums ļauj nodot lietu izskatīšanai arī pēc apsūdzētā vai liecinieku vairākuma atrašanās vietas vai noziedzīga nozieguma nodarījuma seku iestāšanās vietas.

Krimināllietas Limbažu rajona tiesā izskata tikai divi tiesneši - Jansons un tiesas priekšsēdētāja Miķelsone.

Jau ziņots, ka prokuratūra tiesai nodevusi Magoņa krimināllietu par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu un pret kādu privātpersonu par kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu un nodošanu.

Krimināllietā pie kriminālatbildības saukts bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs par 499 500 eiro pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar LDz meitas uzņēmuma SIA "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Privātpersona pie kriminālatbildības saukta par 500 000 eiro piedāvāšanu un minēto 499 500 eiro nodošanu minētajai valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu juridiskās personas – ārvalstu uzņēmuma – interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!