Foto: Shutterstock
Limbažu rajona tiesa pirmdien nolēma krimināllietā apsūdzētā bijušā AS "Latvijas Delzceļš" valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa laulāto draudzeni Anastasiju Magoni aicināt uz lietas iztiesāšanu kā aizskartās mantas īpašnieci.

Anastasija Magone ar advokāta Vara Klotina starpniecību tiesai pieteica lūgumu atcelt arestu pieciem pulksteņiem un skaidrai naudai 80 070 eiro, kas izņemti viņas dzīvesvietā.

Klotiņš tiesā norādīja, ka lietā nav pierādījumu, kas liecinātu, ka šī manta ir Uģa Magoņa manta. Tāpat ticis ignorēts, ka dzīvoklis Rīgā, kur veikta kratīšana un šis mantas izņemtas, ir Anastasijas Magones īpašums, kas viņai piederēja vēl pirms laulības ar Uģi Magoni.

Turklāt lietā arests esot uzlikts arī Uģa Magoņa bankas kontam un diviem nekustamajiem īpašumiem, kuru kopēja kadastrālā vērtība mērāma 350 000 eiro.

Tiesa lēma Anastasiju Magoni tiesas procesā aicināt kā aizskartās mantas īpašnieci, lai viņas klātbūtne varētu izlemt jautājumu par arestu atcelšanu.

Līdz ar to Klotiņš lūdza pirmdien lietas iztiesāšanu atlikt, jo Anastasijai Magonei ir tiesības iepazīties ar lietu un būt klāt lietas iztiesāšanai.

Tiesa nesāka tiesas izmeklēšanu un lietu atlika līdz 26. janvārim.

Jau vēstīts, ka pirmdien tiesa atsāka izskatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēdušies bijušais "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Trešdien tiesa apmierināja Igaunijas uzņēmuma "Skinest rail" pārstāvja Leona Glikmana lūgumu krimināllietu daļā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu uzņēmumam "Skinest rail" izdalīt un nosūtīt tiesāšanai Igaunijā. Tiesa šo lūgumu apmierināja.

Iepriekš tiesa atcēla "Latvijas dzelzceļš" bijušajam vadītajam uzlikto aizliegumu tikties ar Igaunijas miljonāru uzņēmēju Osinovski, kā arī samazināja drošības naudu no 400 000 eiro līdz 200 000 eiro, samazināto daļu atmaksājot drošības naudas iemaksātajam.

Tiesa noraidīja aizstāvja lūgumu atcelt aizliegumu izbraukt no valsts.

Savukārt Igaunijas miljonāra uzņēmēja Osinovska aizstāves lūgumu sadalīt Magoņa kukuļošanas krimināllietu un daļu par Osinovski nodot izskatīšanai Igaunijas tiesā tiesa noraidīja. Tiesnesis lēmumu pamatoja ar to, ka lielākā daļa liecinieku atrodas Latvijā, tādēļ būtu apgrūtināta viņa nokļūšana Igaunijas tiesā.

Pēc lēmuma neizdalīt kriminālprocesu un Osinovski tiesāt Latvijā Osinovska advokāte Jeļena Kvjatkovska žurnālistiem sacīja, ka pamatojums bijis ļoti vienkāršs – Osinovskis ir Igaunijas pilsonis, "Skinest rail" ir Igaunijā reģistrēts uzņēmums un noziedzīgais nodarījums, kas viņam inkriminēts, ir paveikts Igaunijā. Taču, tā kā tiesa šos argumentus nav ņēmusi vērā, tad Osinovskis turpinās Latvijā aizstāvēt savu reputāciju.

Prokurore Evita Masule žurnālistiem komentēja, ka Magonim ir inkriminēta kukuļa pieņemšana, bet Osinovskim kukuļa piedāvāšana, kas notikusi Latvijā, un nodošana, kas realizēta Igaunijā.

Noziedzīgais nodarījums bijis saistīts ar uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļa Ritošais sastāvs" darījumu ar "Skinest rail" par četru dīzeļa lokomotīvju iegādi. No prokurores iepriekš teiktā izriet, ka šis darījums ir realizējies – līgums ticis noslēgts starp abām kompānijām un lokomotīves piegādātas, taču darījuma ekonomisko pusi bija jāvērtē Satiksmes ministrijai. Vienlaikus prokurore informēja, ka sākotnēji no abu apsūdzēto sarunām iziriet, ka sākotnējā kukuļa summa bijusi 800 000 eiro, taču vēlāk tā samazināta līdz 500 000.

Vaicāta, kāpēc 500 000 eiro vietā atrasti tikai 499 500 eiro, prokurore toreiz sacīja, ka, iespējams, 500 eiro samaksāti kādai personai par palīdzību, vai arī banka, no kuras Osinovskis naudu izņēmis, izmaksājusi nepareizu summu. Vienlaikus gan viņa uzsvēra, ka nav zināms, kāpēc ir summas nesakritība.

Jau ziņots, ka Limbažu rajona tiesā pērn septembrī notika pirmā tiesas sēde Magoņa kukuļošanas lietā. Pirms tiesas sēdes gan Magonis, gan Osinovskis savu vainu inkriminētajos pārkāpumos noliedza.

2015.gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļošanas noziegumiem aizturēja toreizējo "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāju Magoni.

Aizdomās par kukuļa došanu tika turēts Osinovskis. Pērn jūlijā Ģenerālprokuratūra pret Magoni sāka kriminālvajāšanu par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu, savukārt par šī kukuļa došanu tika sākta kriminālvajāšana pret Osinovski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!