Foto: DELFI
Latvijas tiesu praksē ir bijušas arī citas prāvas, kad pedofili sodīti samērā maigi un tikuši vaļā no cietumsoda, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Noziegums, ko izskatīja Siguldas tiesa pērnā gada beigās, bija līdzīgs Liepājā notikušajam, kas raisījis sašutumu sabiedrībā.

Siguldas tiesas spriedums piesaistīja daudz mazāku sabiedrības interesi. Iespējams, tādēļ, ka sakrita ar gadumiju, pieļauj raidījums.

Apsūdzētais tika atzīts par vainīgu piecos noziedzīgos nodarījumos par netiklu darbību veikšanu ar četrām meitenēm, kurām tobrīd bija 15, 13, 12 un 9 gadi.

Diviem no saviem upuriem viņš bija solījis iemācīt braukt ar auto, taču, mācot braukt, viņš mēģinājis aizskart nepilngadīgās meitenes krūtis, raidījumam stāstīja Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča.
Citos gadījumos vīrietis mēģinājis meitenes pierunāt izģērbties un skūpstīties ar viņu.

Arī šis vainīgais nenonāca cietumā, bet, izmantojot likumīgu iespēju vienoties ar prokuroru, saņēma nosacītu brīvības atņemšanu uz pusotru gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku un uzliekot par pienākumu piedalīties Probācijas dienesta programmās.

Prokurore Zane Pavāre attiecās žurnālistiem skaidrot, kāpēc piekritusi tik maigam sodam. Komentārus nesniedza arī Siguldas tiesnese Maija Andersone. Tikmēr Siliņeviča, vērtējot spriedumu, atzina, ka tas ir adekvāts, lai gan būtiski soda mēra noteikšanai esot arī citi spriedumā neierakstīti apstākļi, piemēram, ekspertu atzinums par bērnu psihei nodarīto ļaunumu.

Tiesas priekšsēdētāja raidījumā uzsvera, ka ne Siguldas, ne Liepājas tiesu izskatītie noziegumi nav izvarošana un ka netiklu darbību veicējus drīzāk var labot nevis cietums, bet probācija.

Kā liecina raidījuma apkopotā statistika, caur Probācijas dienestu sodu izcieš 105 dzimumnoziedznieki, bet cietumā atrodas 340. No tiem pēc Krimināllikuma 162.panta par pavešanu netiklībā probācijā ir 31, bet cietumā – 59 noziedznieki.

Jau vēstīts, ka par piecgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu piecu gadu garumā Liepājas tiesa Jevgēņiju Smirečanski sodīja ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet Oļegu Smirečanski ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro. Tāpat katram jāatmaksā 201,97 eiro valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Vienam no sodītajiem - Oļegam Smirečanskim - ir noteikta invaliditāte.

Tāpat Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību krimināllietā, kurā divi vīrieši atzīti par vainīgiem netiklu darbību izdarīšanā ar mazgadīgo un sodīti ar piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!