Foto: stock.xchng

Maksātnespējas administratore Danute Kuļkova laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam piesavinājusies un no bankomātiem skaidrā naudā izņēmusi ap pusmiljonu eiro, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Kuļkovu, kura 1990. gados nodarbojusies ar uzņēmējdarbību, tad strādājusi policijā, bet īsi pēc tūkstošgades mijas kļuvusi par maksātnespējas administratori, 2010. gadā Vidzemes priekšpilsētas tiesa iecēla par administratori kādas fiziskās personas lietā, kas nespēja norēķināties par dzīvokli.

Lietā Kuļkovai bija jāpārdod dzīvoklis Zolitūdē un nauda jāatdod bankai. Administratore procesu ievilka, dzīvokli izsolē pārdeva par 58 tūkstošiem eiro, taču bankai naudu neatdeva.

Policija izmeklēšanā atklāja, ka Kuļkova no dzīvokļa pārdošanā iegūtās naudas regulāri uz savu kredītkartes kontu veica pārskaitījumus ar norādi – administrācijas izmaksas. Pēc tam viņa devusies uz lielveikalu bankomātiem, kur izņēmusi tūkstošiem eiro.

Kontu izdrukas liecina, ka bankomātu apmeklējumi bija gandrīz katras darba dienas obligāta sastāvdaļa. Piemēram, 2014. gada 17. decembrī izņemti 1100 eiro, nākamajā dienā 3260, bet 19. decembrī 1000. "Swedbank" komisijās nopelnījusi 150 eiro. Šāda summu izņemšana no kontiem ilgusi no 2011. gada līdz pat 2015. gada pavasarim.

Izmeklēšanā atklājies, ka ir vairāk nekā 15 epizodes, kurās Kuļkova rīkojusies līdzīgi. Tomēr ne policija, ne prokuratūra neatklāj, cik uzņēmumu maksātnespējas procesos administratore piesavinājusies iegūtos līdzekļus.

"Nekā personīga" aplēses, kas izriet no raidījuma rīcībā esošajiem materiāliem liecina – viņa skaidrā naudā bankomātos izņēmusi vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Izskatot kreditoru sūdzību, toreizējais Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ervīns Ābele jau 2014. gada decembrī atzina, ka administratore ir pārkāpusi likumu – viņa gan vilcinājusies pārdot ieķīlāto dzīvokli, gan nav norēķinājusies ar kreditoriem.

Taču šie secinājumi nebija šķērslis Kuļkovu par administratori ieteikt vēl vismaz triju uzņēmumu maksātnespējas procesos.

Piecus mēnešus pēc tam, kad Maksātnespējas administrācijai jau bija zināms par viņas pārkāpumiem, viņu apstiprināja par SIA "TM Metal Baltic" administratori. Firmas apgrozījums 2013. gadā bija gandrīz deviņi miljoni eiro. Aktīvu vērtība – trīs miljoni eiro.

Līdz 2015. gada augustam, kad Kuļkovai anulēta administratora licence, viņa līdz lielo aktīvu pārdošanai netika.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska raidījumam norāda, ka Kuļkova nav vienīgā administratore, pret kuru sākt izmeklēšana. "Valsts policija 2016. gadā ierosināja 16 kriminālprocesus saistībā ar maksātnespējas administratoru darbībām un nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai uz prokuratūru arī 16 kriminālprocesus," teica Bauska.

Maksātnespējas administrācija atzīst, ka pērn par naudas neizmaksāšanu kreditoriem no amata atcelti 5 administratori. Vēl četri gadu iepriekš. Par tiem arī uzsākti kriminālprocesi policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!