Foto: Shutterstock
Piektdien, 23. februārī, Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij 136 290 eiro apmērā, portālam "Delfi" pavēstīja prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Apsūdzētais vīrietis, kurš bija iecelts par uzņēmuma maksātnespējas administratoru, konkrētā laika periodā bija vienīgā amatpersona ar paraksta tiesībām, kura attiecīgā uzņēmuma maksātnespējas procesa ietvaros veica saimniecisko darbību, rīkojās ar uzņēmuma naudas līdzekļiem, parakstīja dokumentus, VID iesniegtās deklarācijas un atskaites, un kurai kā nodokļu maksātāja amatpersonai bija pienākums pārzināt un ievērot normatīvos aktus nodokļu jomā, kā arī veikt pareizu nodokļu aprēķināšanu un savlaicīgu nomaksu valsts budžetā, informē Rēķe.

Apsūdzētais noslēdza kustamas mantas pirkuma līgumu par 785 290 eiro, no kuriem 649 000 eiro bija pirkuma summa, bet 136 290 eiro pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

PVN netika samaksāts, turklāt apsūdzētais vairākkārt maldināja VID darbinieku, par to, ka PVN tiks samaksāts, uzsver prokuratūrā.

Kā atzīmē Rēķe, ar savām darbībām apsūdzētais vīrietis izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā. Savu vainu izdarītajā viņš neatzīst.

Likums par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!