Foto: stock.xchng
Daugavpils prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu pret vecākiem, kuri pret saviem sešiem bērniem izturējušies cietsirdīgi un vardarbīgi, mazgadīgajiem nodarot fiziskas un psihiskas ciešanas, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Izmeklēšanā savāktie pierādījumi norāda uz to, ka bērnu māte laikā no 2013. gada 3. jūlija līdz 2016. gada 8. janvārim savā dzīvesvietā nav nodrošinājusi mazgadīgajiem bērniem drošu un draudzīgu vidi un bērnu vecumam un veselības stāvoklim atbilstošu medicīnisko aprūpi. Tāpat sieviete atstājusi bērnus novārtā un pieļāvusi emocionālo un fizisko vardarbību.

2015. gada nogalē māte bērnam liegusi ēdienu un dzērienu. Kad mazgadīgais, būdams izsalcis, bez atļaujas paņēmis un noslēpis piena pudelīti un krūzi ķīseļa, viņa visu pārējo bērnu klātbūtnē sākusi bērnu lamāt un ar metāla kruķi vairākas reizes situsi pa bērna ķermeni, nodarot viņam smagus miesas bojājumus. Turpinot darbības, kas vērstas uz bērna mocīšanu, apsūdzētā māte tīši salauzusi bērnam kāju.

Sieviete bērnam nodarītos miesas bojājumus slēpusi.

Bērnu mātei apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 174. panta 2. daļas, Krimināllikuma 125. panta 2. daļas 8. punkta un Krimināllikuma 126. panta 2. daļas 2. punkta un 6. punkta.

Sievietei par cietsirdību un vardarbību, kas vērsta pret mazgadīgo, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods un ar probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu personai bezpalīdzības stāvoklī likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Par tīša vidēja smaguma miesas bojājuma nodarīšanu, ja tam bijis mocīšanas vai spīdzināšanas raksturs un ja tas izdarīts pret personu bezpalīdzības stāvoklī, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Bērnu tēvs saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 174. panta 2. daļas. Apsūdzētais pielietojis fizisku vardarbību pret katru no bērniem, sitot viņiem ar koka nūju pa ķermeni. Savukārt bērnu māte vīra darbības nav pārtraukusi. Vīrietim par cietsirdību un vardarbību, kas izdarīta pret mazgadīgo, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods un ar probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Daugavpils tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!