Foto: Shutterstock
Pirms vairāk nekā gada Rīgu pāršalca šokējoša vēsts – Imantas mikrorajonā Rīgā kāds vīrietis uzmācies un pastrādājis dzimumnoziegumus pret vairākām mazgadīgām meitenēm. Valsts policija sāka viņa meklēšanu, kas līdz šim nav vainagojusies panākumiem.

Gada beigās likumsargi ziņoja, ka par seksuāliem noziegumiem pret bērniem gada laikā sākti 96 kriminālprocesi. Aizturēto skaitu policija neprecizēja. Arī šā gada pirmajā pusē policija ziņojusi par aizturētiem seksuāliem varmākām, kā arī lūgusi iedzīvotāju palīdzību, lai atpazītu iespējamos ļaundarus.

Vairākas lietas par seksuālu vardarbību iepriekšējos gados tikušas nodotas un jau izskatītas tiesās. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu lietās, kas pēdējos gados izpelnījušās plašākas sabiedrības uzmanību. 


Foto: stock.xchng

Jelgavas tiesa šobrīd atlikusi krimināllietas izskatīšanu, kurā agrākā garīgi slimo jauniešu sociālās aprūpes centra (SAC) "Ziedkalne" bijušais direktors Andrejs Nīmanis apsūdzēts par dzimumtieksmes vardarbīgu apmierināšanu ar mazgadīgām personām. Lietā par cietušām iepriekš atzītas trīs personas un krimināllieta tiek skatīta slēgtā sēdē.

Šajā lietā, kurā pēc pārsūdzībām tiesvedība kopumā ilgst jau gandrīz desmit gadu, "Ziedkalnes" bijušais direktors un bijušais Vilces pagasta deputāts Nīmanis tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 160.panta 2.daļas - par atkārtotu vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, ja tā izdarīta, cietušajai personai atrodoties bezpalīdzīgā stāvoklī, vēsta aģentūra LETA.

2005.gada decembrī Jelgavas rajona prokuratūra sāka kriminālprocesu par Nīmaņa, kurš tolaik bija SAC "Ziedkalne" direktors, seksuālu uzmākšanos iestādes klientiem, kā dēļ Labklājības ministrija viņu atstādināja no amata, lai nenodarītu kaitējumu trešo personu drošībai, veselībai un viņu interesēm.

2009.gada 15.jūnijā 1957.gadā dzimušais Nīmanis pēc sprieduma par trīs gadu cietumsodu tika apcietināts tiesas zālē. No Nīmaņa tika nolemts piedzīt 779 latus - kompensāciju cietušajiem un maksa par juridiskajiem pakalpojumiem.

Tiesvedība šajā krimināllietā Jelgavas tiesā atsākās 2011.gada 9.maijā, kad Zemgales apgabaltiesa atcēla Jelgavas tiesas 2009.gada 15.jūnija spriedumu un Nīmaņa krimināllieta tika nosūtīta jaunai izskatīšanai. Drošības līdzeklis bija noteikts tāds pats, kāds bija izraudzīts pirmstiesas izmeklēšanā un tas nebija saistīts ar brīvības atņemšanu. 

Nīmanis darbu SAC "Ziedkalne" sāka pēc tam, kad Labklājības ministrija no darba jauniešu aprūpes centrā "Ziedkalne" atbrīvoja iepriekšējo direktoru Gundaru Melngalvi, kura vadības laikā 1998.gada nogalē tika konstatēts, ka "Ziedkalnē" jaunieši it kā audzināšanas un sodīšanas nolūkā turēti bunkuram līdzīgā telpā bez apgaismojuma un apkures.

Pēc reorganizācijas, "Ziedkalne" Jelgavas novada Vilces pagastā ir valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" filiāle. VSAC "Zemgale" ir labklājības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.

Filiāle sniedz sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus pilngadīgām personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem - pirmās un otrās grupas invalīdiem.



Foto: Shutterstock

Rīgas apgabaltiesa piemērojusi nosacītu cietumsodu kādreizējās Rīgas Lastādijas internātskolas direktores vietniekam par audzēkņu seksuālu izmantošanu. Vladimiram Piņēginam par pavešanu netiklībā tika piemērota nosacīta brīvības atņemšana uz gadu un sešiem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Savukārt skolas direktorei Lilitai Osei tiesa par amatpersonas bezdarbību piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz desmit mēnešiem, kā arī pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Spriedumā tika ņemts vērā Krimināllikuma pants, kas ļauj mīkstināt vai samazināt sodu, ja tiesa konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā.

Apsūdzības amatpersonām bija izvirzītas 2010.gadā. Prokuratūra uzskatīja, ka viena no apsūdzētajām personām - direktora vietnieks, trīs gadu laikā, sistemātiski izdarīja netiklas darbības ar mazgadīgām un nepilngadīgām internātskolas audzēknēm, savukārt šīs pašas skolas direktore, zinot skolā notiekošo un saņemot no bērniem vairākas sūdzības par vietnieka uzmākšanos, neziņoja policijai, bāriņtiesai vai citai bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai par vardarbību pret izglītojamo.

Abi minētās mācību iestādes darbinieki tika aizturēti jau 2008.gadā. Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tika apzināti vairāki cietušie, no kuriem liela daļa jau ilgāku laiku atradās citās mācību iestādēs dažādās Latvijas pilsētās. Kriminālprocess tika sākts 2008.gada novembrī.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja, ka internātskola saņemto sūdzību dēļ inspekcijas uzmanības lokā bijusi jau ilgāku laiku.


Foto: Valsts policija

Policija šogad Rīgā aizdomās par nepilngadīgas meitenes izvarošanu aizturējusi par līdzīgiem noziegumiem agrāk tiesātu 1978.gadā dzimušu vīrieti. Patlaban policijai ir zināmi četri upuri, no tiem vienu vīrietis varētu būt seksuāli izmantojis, bet pārējos trīs mēģinājis izmantot.

Valsts policija aizdomās turētā vārdu neatklāja, taču aģentūras LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, ziņoja, ka tas ir Aldonis Krinbergs. Krinbergs iepriekš vairākkārt ticis aizturēts par seksuāliem noziegumiem pret mazgadīgām personām. Pirmo reizi Krinbergs tika aizturēts 2008.gada 3.novembrī, kad izmeklētāji viņa tālrunī atrada aptuveni 200 mazu meiteņu tālruņa numurus. Vīrietis bija zvanījis meitenēm un izteicis dažādus seksuāla rakstura piedāvājumus.

Šoreiz policistiem ir aizdomas, ka aizturētā persona varētu būt pastrādājusi noziegumus pret vairākiem bērniem, tādēļ policija meklē ikvienu, kurš cietis no šī vīrieša noziegumiem. Vīrietis atrodas apcietinājumā, iepriekš informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Policijas iegūto pierādījumu kopums liecina, ka vīrietis varētu būt stājies dzimumsakaros ar personu, kas nav sasniegusi 16 gadu vecumu, proti, kādu 15 gadus vecu meiteni. Tāpat policijas iegūtā informācija liecina, ka vīrietis varētu būt mēģinājis stāties dzimumsakaros arī ar trim citiem bērniem - 13 un 14 gadus vecām meitenēm un astoņus gadus vecu zēnu. Policijas izmeklētāji noskaidrojuši, ka vīrietis savus upurus meklējis caur iepazīšanās sludinājumiem - viņš iepazinies ar bērniem vai ar vientuļām mātēm nolūkā seksuāli izmantot šo sieviešu bērnus.

Vīrietis jau agrāk ir tiesāts par līdzīgu noziegumu, bet pēdējos divus gadus atradies brīvībā. Izmeklētāji pieļauj, ka viņš noziedzīgās darbības turpinājis drīz pēc iznākšanas no ieslodzījuma vietas.

Vīrietis tiek turēts aizdomās par 16 gadus nesasnieguša bērna izvarošanu, likumā par šādu noziegumu paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Policija turpina meklēt cietušos, jo ir pamats uzskatīt, ka vīrieša upuru skaits ir krietni lielāks, nekā policijai zināms. Izmeklētāji aicina atsaukties ikvienu, kas ir cietis no vīrieša noziegumiem, kā arī ikvienu sievieti, ar kuru vīrietis saticies, jo, iespējams, viņš seksuāli varētu būt izmantojis viņas bērnu. Cietušos policisti aicina atsaukties, zvanot uz tālruņa numuru 67075287, 110 vai sūtot e-pastu uz "kip@vp.gov.lv".


Foto: F64

Šā gada aprīļa beigās Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa piesprieda deviņus gadus cietumā vīrietim par seksuāliem noziegumiem pret bērnu. Lieta tika skatīta slēgtā sēdē. Zināms, ka vīrietim sods piespriests pēc Krimināllikuma pantiem par seksuālu vardarbību, ja tas izdarīts pret nepilngadīgo un par pavešanu netiklībā.

Apsūdzība liecina, ka vīrietis apmierināja dzimumtieksmi pretdabiskā veidā, lietojot vardarbību un izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli, kas izdarīts ar mazgadīgo, kā arī, būdams pilngadīga persona, izdarīja netiklas darbības ar mazgadīgo pret viņas gribu. Kā galīgais sods vīrietim tika noteikta brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Savukārt krimināllietā par piecus gadus vecas meitenes seksuālu izmantošanu, Tukuma rajona tiesa kādam vīrietim piesprieda divu gadu nosacītu brīvības atņemšanu. Šajā lietā spriedums jau ir stājies likumīgā spēkā.

Saskaņā ar apsūdzību 1984.gadā dzimušais vīrietis izmantoja to, ka kaimiņos pie vecmāmiņas ciemojās mazgadīgā. Vīrietis kopā ar bērnu atradās kādā saimniecības ēkā, kur, izmantojot meitenes nespēju izprast notiekošo un nespēju pretoties savas mazgadības dēļ, apmierināja savas dzimumtieksmes pretdabiskā veidā un veica netiklas darbības.

Šādi apsūdzētais vīrietis ar mazgadīgo izrīkojās vairākas reizes, kas atstāja sekas cietušās psihiskajā veselībā. Apsūdzētais izteica bērnam draudus un apsolīja iedot konfektes, kā arī pieprasīja par notikušo nevienam nestāstīt.

Tiesa vīrietim uzlika par pienākumu apmeklēt konsultācijas pie sertificēta ārsta un rīkoties pēc viņa norādījumiem. Viņam arī uzlikts par pienākumu netuvoties cietušajai un neapmeklēt vietas, kur viņa uzturas.

Tā kā lietu skatīja slēgtā sēdē, sīkāku informāciju par šo lietu tiesa neizpauda.

Pirms vairākiem gadiem tiesā tika skatīta krimināllieta par septiņreiz par līdzīgiem nodarījumiem sodīta vīrieša seksuālām darbībām ar deviņgadīgu zēnu. Kurzemes apgabaltiesa apsūdzētajam Jurim Vorončihinam par minētajām noziedzīgajām darbībām piesprieda 13 gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem. Tiesa ņēma vērā iepriekš Liepājas tiesas piespriesto sodu, ko Vorončihins nebija izcietis līdz galam.

Arī visas septiņas iepriekšējās sodāmības Vorončihinam bija par līdzīga rakstura noziegumiem - seksuālām darbībām ar mazgadīgajiem.

Aģentūrai LETA Vorončihins savulaik atzina, ka arī 13 gadu cietumsoda izciešanas gadījumā pēc atgriešanās brīvībā viņš, visticamāk, nemainītos. Tieksme seksuāli izmantot bērnus "diez vai mazināsies", norādīja tiesājamais. Viņš savulaik atklāti sacīja, ka nezinot, kā šīs tieksmes ierobežot. Viņš pats astoņu gadu vecumā bērnunamā esot seksuāli izmantots, kopš tā laika savā uzvedībā konstatējis šādas novirzes.

1974.gadā dzimušais Vorončihins tika apsūdzēts par prettiesisku darbību, atņemot personai brīvību, par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo un vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu. 


Foto: DELFI

Aizdomās par uzmākšanos autobusā šā gada februārī kādai desmit gadus vecai meitenei Valsts policija aizturēja kādu vīrieti, kurš 12.februārī kādā maršruta autobusā Imantā uzmācās un mēģināja ar varu izvilkt no tā mazgadīgu meiteni. Policija sāka kriminālprocesu un vīrieša meklēšanu.

Jau pēc dažām dienām aizdomās par pastrādātajām darbībām pret mazgadīgo tika aizturēts 1980.gadā dzimis vīrietis, tomēr, pārbaudot viņa alibi, policija konstatēja, ka aizturētais ar autobusā notikušo nav saistīts.

Turpinot izmeklēšanu, policistiem izdevās nonākt uz pēdām kādam 1970.gadā dzimušam vīrietim. Ozolciema ielā vīrietis tika aizturēts un nogādāts policijas iecirknī. Viņam tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Aizturētais vīrietis ir deklarēts un dzīvo Rīgā, bet pēdējā laikā nekur nav strādājis. Iepriekš vīrietis ir nonācis policijas redzeslokā par noziegumiem saistībā ar narkotikām, par ko ir bijis arī nosacīti notiesāts uz pieciem gadiem. Šobrīd pret vīrieti ir sākts kriminālprocess mēģinājumu pavest netiklībā 16 gadus vecumu nesasniegušu personu.



Foto: DELFI

Policija kopš 2014.gada pavasara meklē kādu jaunu vīrieti, kurš tiek vainots trijos smagos dzimumnoziegumos pret mazgadīgām meitenēm Imantas mikrorajonā. Kopumā uz viņa sirdsapziņas varētu būt četri upuri. Visus trīs noziegumus vienojis tas, ka tie pastrādāti dzīvojamajās mājās, kurās ir lifts. Tieši liftos vīrietis izdarījis savus noziegumus. Policija uzskata, ka vīrietis savus upurus izsekojis, pirms tam tos novērojot bērnu laukumos.

Meklējot šo tā dēvēto Imantas pedofilu, policija izmeklēšanas laikā pārbaudījusi vairāk nekā 300 personu. 

Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins iepriekš izteicās, ka tā dēvētais Imantas pedofils uz noziedzības takas ir stājies pirmo reizi. Kā skaidroja policijas pārstāvis, dzimumnoziegumu jomā ir augsts recidīva procents, tāpēc policija ir pārbaudījusi visus cilvēkus, kas kādreiz bijuši saistīti ar šādiem noziegumiem vai par kuriem bijušas aizdomas, taču pārbaudīto vidū Imantas pedofils nav atrasts. Tāpat meklēšanā problēmas rada tas, ka šis cilvēks, visticamāk, ir sociāli neaktīvs.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš paziņoja, ka policija izveidojusi noziedznieka psiholoģisko portretu - viņš ir sociāli neaktīvs, pilnīga viduvējība, ne ar ko neizceļas, nav bijis policijas redzeslokā. Tādēļ noziedznieku nevar notvert, izmantojot tādas metodes, ar kādām policisti parasti aiztur aizdomās turamos "uz karstām pēdām".


Foto: LETA

Šā gada februārī tiesai tika nodota krimināllieta, kurā par 42 seksuāliem noziegumiem pret 20 meitenēm apsūdzēts uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) darbinieks.

Prokuratūra paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka persona apsūdzēta par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgām personām, kā arī par šādu personu pamudināšanu tikties ar mērķi izdarīt seksuālās darbības un stāties dzimumattiecībās. Tāpat vīrietis apsūdzēts par mazgadīgo izmantošanu pornogrāfijas izgatavošanā, kā arī par pornogrāfijas lejupielādi un glabāšanu, kuros attēlota bērnu seksuāla izmantošana, un bez tam arī par dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas izdarīta ar mazgadīgo, kā arī šādas personas izvarošanas mēģinājumu.

Prokuratūra uzskata, ka vīrietis laikā no 2009. līdz 2013.gadam, izmantojot internetu un publiski pieejamos sociālos tīklus ar tajos paša izveidotiem profiliem, sāka saraksti ar svešām mazgadīgām meitenēm, izmantojot kādu viņu draugu profila informāciju. Sarakstē apsūdzētais vīrietis uzdeva jautājumus par seksuālām tēmām, aicināja meitenes atkailināties interneta kameru priekšā, kā arī mudināja izmēģināt seksuālas darbības un stāties dzimumattiecībās, satiekoties klātienē.

Vairākkārt apsūdzētajam izdevās sarunāt tikšanos, kā arī, tiekoties savā dzīvesvietā, veikt seksuāla rakstura darbības ar cietušajām. Kopumā no šī vīrieša noziedzīgajām darbībām par cietušām atzītas 20 meitenes, kuras nozieguma izdarīšanas brīdī bija mazgadīgas. Apsūdzētajam prokuratūra inkriminē 42 noziedzīgus nodarījumus.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Jau ziņots, ka apsūdzētais vīrietis līdz šim nekādos pārkāpumos nebija pieķerts. Viņam nebija arī ģimenes.

Ņemot vērā, ka nav notiesājoša sprieduma, vīrietis joprojām formāli skaitās RS darbinieks, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis. Vīrietim gan alga netiek maksāta. "TV3 Ziņas" iepriekš vēstīja, ka vīrietis strādājis tehniskajā daļā, kas apkalpo jauno uzņēmumu tehniku un infrastruktūru.


Foto: Scanpix

Izskatīšanai Daugavpils tiesā nodota krimināllieta, kurā vecāki apsūdzēti savu trīs bērnu seksuālā izmantošanā vairāku gadu garumā. Prokuratūra uzskata, ka abi apsūdzētie aptuveni trīs mēnešus vardarbīgi apmierinājuši dzimumtieksmi ar savu mazgadīgo bērnu, turklāt tēvs vardarbīgi apmierinājis dzimumtieksmi vēl ar diviem saviem mazgadīgajiem bērniem.

Apsūdzētais, izmantojot ģimenes emocionālās saites, noziegumus pret saviem mazgadīgajiem bērniem veica laikā no 2008. līdz 2013.gadam, iepriekš norādīja prokuratūrā.

Abi apsūdzētie vecāki savu vainu noziegumā atzina un nožēloja.

Krimināllikums par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, ja tas izdarīts ar mazgadīgo, paredz brīvības atņemšanu no trim līdz 12 gadiem un ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.


Foto: stock.xchng

Izskatīšanā Dobeles rajona tiesā nonākusi krimināllieta, kurā vīrietis apsūdzēts par mazgadīgās pameitas izvarošanu. Šo lietu tiesa skata slēgtā sēdē.

2014.gada maijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūra tiesai nodeva krimināllietu, kurā vīrietis apsūdzēts par mazgadīgās pameitas izvarošanu.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis dzīvoja kopā ar savu faktisko sievu un viņas mazgadīgo bērnu. Izmantojot ģimenes emocionālās saites un to, ka mājās neatradās bērna māte, apsūdzētais veica seksuālu vardarbību pret mazgadīgo, apmierinot savu dzimumtieksmi pretdabiskā veidā, un viņu izvaroja, iepriekš norādīja prokuratūrā.

Apsūdzētais mazgadīgajai izteica arī draudus, lai pārvarētu viņas pretošanos.

Vīrietis savu vainu noziegumā neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!