Foto: Shutterstock
Pārsūdzēts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums, ar kuru no apdrošinātāja "Gjensidige Baltic" tika piedzīta 100 000 eiro morālā kaitējuma atlīdzība Ansim Priedem par 2014. gadā Rīgā, Aleksandra Čaka ielā, avārijā zaudēto ģimeni - sievu un meitu.

Kā liecina ieraksts Tiesu portālā, apelācijas sūdzība iesniegta jūlija sākumā, un patlaban lieta jau atrodas Rīgas apgabaltiesā, tomēr lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts.

Apdrošināšanas kompānijā "Gjensidige Baltic" pēc sprieduma norādīja, ka tiesas nolēmums apliecina - Latvijā nepieciešams sakārtot sistēmu, kādā satiksmes negadījumos cietušie saņem kompensācijas par morālo kaitējumu. "Tiesas spriedums prasībā pret apdrošinātāju apliecina, ka izpratne par apdrošināšanas būtību un apdrošinātāju saistībām Latvijā "klibo" un nepieciešami būtiski uzlabojumi, kas apdrošināšanas atlīdzību izmaksas procesu precīzi definē un regulē," toreiz norādīja "Gjensidige Baltic" pārstāvji.

"Izvērtējot katru individuālo lietu un apdrošināšanas atlīdzības apmēru, vadāmies pēc valstī spēkā esošiem likumiem un Ministru kabineta noteikumiem, kuri apdrošinātājam - tāpat kā jebkurai cita personai Latvijā - ir saistoši. Apdrošināšanas atlīdzību jautājums satiksmes negadījumos cietušajiem vairākkārt aktualizēts arī Eiropas Savienības tiesā, kura ir izskaidrojusi, kā būtu jāinterpretē ar to saistītās direktīvas. Taču pašlaik Latvijā apdrošināšanas atlīdzības izmaksa uz līguma pamata tiek sajaukta ar kaitējuma kompensāciju civiltiesībās, kas ir jānodrošina kaitējuma nodarītājam, nevis apdrošinātājam," savu pozīciju skaidro "Gjensidige Baltic" vadītājs Latvijā Aleksandrs Rjabovs.

Apdrošināšanas kompānija vīrietim par viņa sievas un bērna nobraukšanu ar trolejbusu izmaksājusi likumā noteikto apdrošināšanas atlīdzību par nemateriālajiem zaudējumiem, tāpat kompānija sedza arī materiālos zaudējumus - bēru izdevumus.

Apdrošināšanas kompānija "Gjensidige Baltic", pie kuras pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apdrošina gan materiālos, gan morālos zaudējumus, vīrietim par viņa sievas un bērna nobraukšanu ar trolejbusu izmaksājusi kopumā 300 eiro lielu kompensāciju, iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā tiek iztiesāta krimināllieta, kurā trolejbusa vadītāja apsūdzēta par mātes un meitas sabraukšanu Aleksandra Čaka ielā 2014. gada maijā. Lietu vērtē tiesnese Ināra Janēviča.

2014. gadā maija beigās Rīgā, Aleksandra Čaka ielā, trolejbuss, kuru vadīja 1954. gadā dzimusi sieviete, uz gājēju pārejas notrieca 1982. gadā dzimušu sievieti un viņas 2009. gadā dzimušo meitu. Bērns no gūtajām traumām notikuma vietā mira, bet māte ar smagām traumām tika nogādāta slimnīcā, tomēr arī viņa vēlāk nomira.

Prokuratūras apsūdzībā teikts, ka trolejbusa vadītāja, tuvojoties regulējamai gājēju pārejai, nepievērsa pietiekamu uzmanību apkārtnei, brauca ar ātrumu, kas negarantēja kustības drošību konkrētajā situācijā, savlaicīgi neieraudzīja, ka luksoforā deg sarkanais signāls, un neapturēja trolejbusu pirms luksofora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!