Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē piektdien nolēma atbrīvot no soda 14 gadus veco Jēkabpils bērnu izvarotāju, bet piemērot viņam ārstēšanos psihoterapeitiskā slimnīcā piespiedu kārtā.
Tiesa atzina, ka viņš sava psihiskā stāvokļa dēļ ir bīstams sabiedrībai. Advokāts Zigurds Broks BNS pauda, ka spriedumu nepārsūdzēs.

Tiesa viņam piesprieda gadu cietumsoda, tomēr no soda izciešanas atbrīvoja, jo viņš atzīst savu vainu, ir nepilngadīgs un pats palīdzējis izmeklēšanai.

Pēc tiesas sprieduma nepilngadīgais tiks nogādāts uz Jelgavas psihoneiroloģisko slimnīcu, bet tas, ka viņam piespriests tikai gads cietumsoda, nenozīmē, ka viņam slimnīcā būs jāpavada tikai gads - viņš tur paliks, kamēr izārstēsies, BNS paskaidroja advokāts.

Uz sprieduma nolasīšanu nebija ieradies neviens no cietušajiem, arī neviens viņu pārstāvis, neatnāca arī prokurors. Tiesā netika pratināti arī cietušie - vien nolasīja viņu liecības. Tiesājamais bija izvarojis piecus bērnus, no kuriem lielākai daļai nebija pat desmit gadu.

Broks žurnālistiem pastāstīja, ka tiesājamais pats savulaik bijis izvarots un šie noziegumi ir notikušā sekas. Viņš neesot psihiski slims, bet viņam ir dzimumorientācijas traucējumi bērnībā gūtās seksuālās traumas dēļ.

Broks uzskata, ka puikam netaisni radīta varmākas slava, jo faktiski viņš pats esot cietušais. Masu informācijas līdzekļu dēļ ciešot pārējie tiesājamā ģimenes locekļi, sevišķi viņa pieci brāļi un māsas, ko citi bērni apceļot.

Tiesājamā skolas iesniegtajā raksturojumā teikts, ka pusaudzis mācījies slikti, bijis nesekmīgs, bieži kavējis stundas, reti bijis izpalīdzīgs un atsaucīgs, reizēm arī agresīvs un nesavaldīgs.

Saskaņā ar spriedumu bijis tikai viena cietušā mātes iesniegums, pārējos četrus viņš nosaucis pats. Zēni izvaroti parkā vai ciema kurtuvē, viņi ir iekaustīti un izvarotājs viņiem draudējis par notikušo nestāstīt nevienam. Kad puikas par nodarīto pastāstījuši savām mātēm, viena tam neesot spējusi pat noticēt - tikai vēlāk atskārtusi, ka tā ir patiesība.

Šāda veida noziegumus tiesājamais pastrādājis arī pirms 14 gadu vecuma sasniegšanas, bet par to viņu tiesāt nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!