Foto: DELFI.EE/Ilmar Saabas

Bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka Jura Juraša kukuļa piedāvāšanas lietā birojā šonedēļ savas liecības ieradies sniegt igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Jau ziņots, ka aptuveni gadu pēc bijušā "Latvijas dzelzceļa" vadītāja Uģa Magoņa aizturēšanas, Jurašs paziņoja, ka viņam piedāvāts miljons eiro liels kukulis ar mērķi panāktu Magoņa lietā maigākus sodus. Izmeklēšanu par kukuļa piedāvāšanu KNAB sāka šogad.

Jurašs arī apgalvoja, ka par notikušo viņš informējis gan KNAB, gan Ģenerālprokuratūru. Vaicāts, kāpēc prokuratūra nav attiecīgi reaģējusi, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers raidījumam atzina, Jurašs nudien bijis pie viņa par to runāt, taču neesot prasījis iejaukšanos no Ģenerālprokuratūras vai paša Kalnmeiera puses.

Redziet, Jurašs pasaka vienu teikumu, bet viņš nepabeidz līdz galam. Jā, Jurašs bija pie manis, un pēkšņi, nez kāpēc, tieši šī iemesla dēļ sāka stāstīt, ka, lūk, ir bijis šāds gadījums. Es viņam uzdevu jautājumu – vai kaut kas tiek darīts? Ir nepieciešama mana iejaukšanās? No manas puses kaut kāda darbība? Atbilde bija – nē, mēs paši visu izdarīsim! Tā kā, vienkārši, ja Juraša kungs saka kaut ko, tad vajag pateikt līdz galam," situāciju paskaidroja ģenerālprokurors, papildinot, ka, ja "cilvēkam nav drosmes pateikt līdz galam, tā ir viņa problēma".

Saistībā ar notikušo un Juraša vēršanos pie medijiem Drošības policija sāka kriminālprocesu pret pašu Jurašu par it kā izpaustu valsts noslēpumu. Uz pratināšanu sauca arī žurnālistus. Vaicāts par šādu tiesībsargājošo iestāžu darbību, Kalnmeiers atbildēja, ka viņam piešķirtās pilnvaras nedod tiesības dot jelkādus norādījumus kriminālprocesos. Viņš skaidroja, ka par to komentārus var sniegt tikai procesa virzītājs, konkrētais izmeklētājs vai uzraugošais prokurors. Vienlaikus ģenerālprokurors pauda pārliecību, ka tas noteikti nav spiediens vai mājieni medijiem, aizliedzot tiem darīt savu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!