Rēzeknes tiesa trim pērn novembrī no vilciena Sanktpēterburga - Kaļiņingrada izlekušajiem un Latvijā nelikumīgi iekļuvušajiem Krievijas nacionālboļševkiem trešdien piesprieda septiņu mēnešu sodu daļēji slēgta tipa cietumā, vienam - nepilngadīgo audzināšanas iestādē. Pēc soda izciešanas viņus izraidīs no Latvijas.
Četrus Krievijas nacionālboļševikus Kirilu Begunu (1981), Mihailu Savinovu (1975), Ilju Šamazovu (1982) un Sergeju Geroņinu (1983) apsūdzēja par nelikumīgu Latvijas robežas šķērsošanu, bet Šamazovu - arī par nelikumīgu vilciena apturēšanu. Visi četri jaunieši tiesā savu vainu atzina un pilnībā nožēloja.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā, ka jauniešu noziedzīgais nodarījums nav bijis tik būtisks, lai viņiem piemērotu bargāku sodu, tādēļ to pieskaņoja minimālajam krimināllikumā paredzētajam termiņam. Turklāt Šamazovam pēc gūtajām traumām vēl nepieciešama ārstēšanās un atkārtota operācija, Geroņins ir nepilngadīgs, Beguns - no mācību vietas raksturots pozitīvi, bet Savinovam ir divi mazgadīgi bērni - 1999.gadā dzimis dēls un meita, kura piedzima, tēvam esot apcietinājumā. Neviens no nacionālboļševiku kvarteta agrāk nav tiesāts.

Apcietinājumā visi, izņemot Šamazovu, atradīsies līdz 15.jūnijam, bet Šamazovs - līdz 23.jūnijam, jo soda izciešanas laikā netiek ņemta vērā viņa atrašanās slimnīcā. Pēc tiesas prokurore Vera Kolesničenko norādīja, ka viņa esot puslīdz apmierināta ar spriedumu, lai gan viņai vēl ir desmit dienas laika to pārsūdzēt. Tiesu debatēs viņa pirmdien prasīja noteikt sodu no viena gada līdz vienam gadam un diviem mēnešiem.

Apmierināti bija arī notiesāto advokāti Vjačeslavs Naumovs un Paulīne Bogdāne, kuri apliecināja, ka viņi cerējuši uz minimālā apcietinājuma termiņa piespriešanu. Jauniešus aizturēja pērn 15.novembrī Daugavpilī, Rēzeknē un Maltā pēc tam, kad viņi izlēca no patvaļīgi apturēta vilciena Sanktpēterburga-Kaļiningrada 470.kilometrā posmā Malta-Krāce. Šamazovs palika guļam uz uzbēruma ar lauztu gūžas kaulu.

Visi četri Latvijā ieradušies pēc Krievijas Nacionālboļševiku partijas vadības rīkojuma. Viņiem bija jādodas uz Rīgu, kur tos gaidītu turpmākās instrukcijas un piedalīšanās sankcionētā mītiņā vai piketā. Notikušais precīzi atbildis Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) nodotajam ziņojumam Latvijas varas iestādēm par ekstrēmistu plānotajām provokācijām, kura viens no scenārijiem paredzēja viņu ierašanos Latvijā ar vilcienu Sanktpēterburga-Kaļiņingrada, izlecot no tā posmā Rēzekne-Daugavpils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!