Foto: Shutterstock

Vēl pagājušā gada septembra beigās saistībā ar Ilzes Skribanovskas aizturēšanu mājā Jūrmalā toreizējais Valsts policijas Iekšējās drošības birojs (tagad Iekšlietu ministrijas Iekšējais drošības birojs) sācis kriminālprocesu, liecina biroja lēmums par kriminālprocesa sākšanu.

Kriminālprocess sākts par, iespējams, prettiesisku Valsts amatpersonu rīcību saistībā ar sievietes aizturēšanu 2015. gada 30. jūnijā. Pēc piederības kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 24. nodaļas – par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Lēmums, kas pieņemts 2015. gada 22. septembrī liecina, ka tas nav pārsūdzams un Iekšējā drošības birojā sākta pirmstiesas izmeklēšana. Portālam "Delfi" Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins pastāstīja, ka neviens no aizturēšanā iesaistītajiem likumsargiem uz kriminālprocesa izmeklēšanas laiku nav atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Visi toreiz aizturēšanā iesaistītie policijas darbinieki patlaban turpina pildīt dienesta pienākumus, rezumēja Anučins.

Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja preses pārstāve Diāna Peteresa, vaicāta par lietas virzību, īsi komentēja, ka kriminālprocesā aizvien turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka par iespējamiem pārkāpumiem pērnās vasaras naktī Jūrmalā notikušajā Ilzes Skribanovskas aizturēšanā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas birojs sācis disciplinārlietas pret vairākām personām, bet iecirkņa priekšniekam Aleksandram Melnim, kā arī kādam iecirkņa inspektoram jau izteikti aizrādījumi.

Par aizturēšanu ar iesniegumu pēc tam Skribanovska vērsās gan Valsts policijā, gan Iekšlietu ministrijā. Sūdzībā Skribanovska skaidroja, ka "Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa priekšnieks Aleksandrs Melnis, darbodamies citas privātpersonas uzdevumā un interesēs ārpus savu dienesta pienākumu veikšanas, veica prettiesiskas darbības pret manu personas mājokļa un privātās dzīves neaizskaramību, personas integritātes neaizskaramību, personisko brīvību, goda un cieņas neaizskaramību".

Rīgas Iekšējais izmeklēšanas birojs pārbaudē atzinis, ka Skribanovskas aizturēšana notikusi nepamatoti. Līdz ar to arī fiziskā spēka pielietošana – roku aizlaušana aiz muguras un saslēgšana rokudzelžos aizturēšanas laikā – notikusi nepamatoti. Tāds pats secinājums bijis attiecībā pret Skribanovskas mātes aizturēšanu – tā notikusi nepamatoti.

Trīs Jūrmalas iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieku rīcība esot vērtējama kā disciplinārpārkāpums, tāpēc Valsts policijā pret Jūrmalas iecirkņa darbiniecēm – Ingu Zondbergu, Baibu Rašovsku un Ilvu Vēveri – ierosinātas disciplinārlietas. Turpretī iecirkņa priekšniekam par aizturēšanu izteikts aizrādījums par policijas darbinieku rīcību. Vēl pārbaudē noskaidrots, ka Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas darbinieks pārkāpis atļauto braukšanas ātrumu, vedot aizturētās sievietes uz iecirkni. Tādējādi policistam izteikts aizrādījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!