Foto: Valsts policija

Valsts policija vairākās vietās Latvijā pagājušajā nedēļas izskaņā izņēmusi gandrīz sešas tonnas nelegālā alkohola, 110 000 cigarešu bez Latvijas akcīzes markām, kā arī Pierīgā aizvērusi divas nelikumīgas alkohola ražotnes, liecina Valsts policijas apkopotā statistika.

16. jūnijā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) amatpersonas par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā aizturējušas divus vīriešus. Aizturēšanā likumsargi konstatējuši, ka automašīnas kravas nodalījumā pārvadātas vairākas iepakotas kastes, kas piepildītas ar 2880 viena litra tilpuma pudelēm bez akcīzes markām ar uzlīmētu etiķeti "Smirnoff".

Par notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.2 panta 3. daļas par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu vai pārvietošanu, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Turpinot kriminālprocesa izmeklēšanu, policisti atklājuši nelikumīga alkoholisko dzērienu ražotni Iecavas novadā. Tajā atradušās plastikāta tvertnes ar aptuveni 1,5 tonnu nelegālā alkohola, kā arī pudeles ar uzlīmētu etiķeti "Smirnoff" bez akcīzes markām. Līdz ar nelegālo alkoholu konstatētas stikla pudeles un korķi.

Izmeklēšanā noskaidrota vēl viena alkoholisko dzērienu nelegālā ražotne Salaspils novadā. Tur izņemti ne tikai alkoholiskie dzērieni, bet arī aprīkojums to izgatavošanai un turpmākai realizācijai, tostarp etiķetes ar uzlīmēm "Smirnoff", alkohola pudeles bez akcīzes markām, tvertne, kas piepildīta ar nelegālo alkoholu, un citi lietiskie pierādījumi.

18. jūnijā vienai no abām aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Savukārt 19. jūnijā ENAP amatpersonas Pierīgā aizturējušas vēl vienu vīrieti aizdomās par līdzdalību nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanā, glabāšanā vai pārvietošanā, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Izmeklēšana kriminālprocesos, kur īstenotas pārējās aizturēšanas, kā arī šajā kriminālprocesā turpinās.

Policija aicina iedzīvotājus informēt par viņu rīcībā esošām ziņām par nelegālā alkohola vai cigarešu tirdzniecības vietām, zvanot uz numuru 110, rakstot vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī. Iedzīvotāji, kas nevēlas identificēt sevi, informāciju varat nodot anonīmi interaktīvajā kartē, spiežot uz saiti. Kartē ziņotājs var atzīmēt konkrētu vietu kartē, kur šāds nelegālais rūpals darbojas, kā arī var sniegt papildu informāciju, kas policijai varētu būt noderīga tālāko darbību veikšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!