Foto: F64

Korupcijā apsūdzētais bijušais Muitas Kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs, kurš dzīvo Austrijā un kuru ārvalstu ārsti atzinuši par neglābjami slimu uz mūžu, Ģenerālprokuratūrā sūdzējies par kādu internetā ievietotu komentāru, par kuru viņam radušās bažas par savu un tuvinieku dzīvību.

Interneta portālā "apollo/tvnet" 22. novembrī tika publicēta intervija ar Vaškeviču par viņa dzīvi Austrijā, kur viņš devies īsi pēc drošības līdzekļa – apcietinājuma – atcelšanas vēl 2011. gada ziemā un kur viņa veselība strauji pasliktinājusies, bijusi nepieciešama operācija un ārstēšanās. Līdz ar to krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika atlikta. Līdz šim brīdim Latvijai tā arī nav izdevies no Austrijas tiesībsargājošajām iestādēm panākt Vaškeviča izdošanu Latvijai.

Pie publicētās intervijas kāda persona ar segvārdu Sams pievienojusi komentāru: ""Vai tad mums nav dakteri, kas ar klusinātāju var aizbraukt un izārstēt viņu (Vaškeviču) no visām kaitēm uz mūžiem??? Pie reizes Vilkastei lodi starp acīm ielaist. Nebūtu nekāda satraukuma vairs." Šis tad ir tas komentārs, kurš Vaškevičam radījis bažas. Atgādinot, ka iepriekš notikusi viņa spridzināšana un automašīnas dedzināšana, apsūdzētais Vaškevičs uzskata, ka nevar pret to izturēties "kā pret stulbu joku" un ir vērsies prokuratūrā ar prasību veikt izmeklēšanu.

2007. gadā toreizējais Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vaškevičs cieta noziedznieku sarīkotā sprādzienā. Spridzeklis bija novietots zem Vaškeviča automašīnas.

Vaškevičs vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar iesniegumu, kurā lūdz veikt visus viņa un ģimenes locekļu dzīvības aizsardzībai nepieciešamos pasākumus un pārbaudes, tostarp, arī noteikt, vai augstākminētais komentārs satur nozieguma pazīmes, proti, draudus izdarīt slepkavību un smagus miesas bojājumus.

Neskatoties uz dzīvošanu Austrijā un pēc ārstu vērtējuma slikto veselības stāvokli, Vaškevičs sevi nodarbina ar interviju sniegšanu, filmu veidošanu un nule arī sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" vācot parakstus par Latvijas specdienestu apvienošanu, kas paredzētu Drošības policijas likvidāciju.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 4. oktobrī bija paredzējusi skatīt krimināllietu, kurā Vaškevičs tiek vainots korupcijā. Tiesvedība šajā lietā bija apturēta 2015.gada 7.janvārī, taču prokurors Arvis Miglāns lūdza tiesu sasaukt tiesas sēdi, lai risinātu jautājumu par Vaškeviča saukšanu pie atbildības lietā par korupciju.

Šajā tiesas sēdē prokuratūra iesniedza tiesai lūgumu izprasīt no Austrijas kompetentās iestādes ziņas par apsūdzētā veselības stāvokli, vai arī lūgt veikt atkārtotu medicīnisko ekspertīzi. Lietā tika pasludināts pārtraukums līdz 2018.gada 15.februārim.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

Latvija lūdza Austrijas varas iestādēm viņu izdot, taču Austrija atteicās to darīt. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka pērnā gada septembrī ar Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina atbalstu Briselē notika filmas "Neērtais Vaškevičs, uzbrukums valstij" izrādīšana. Filma ir par to, kā Latvijā vajā Vaškeviču un viņa sievu - uzņēmēju Ināru Vilkasti. Filmas īstie autori "Nekā personīga" atklājuši, ka lielākā daļa filmā iekļauto "faktu" patiesībā ir izdomājums.

Prokuratūra pieprasīja raidījuma ieraksta kopiju. Faktiski pierādījumi, par to, ka apsūdzētais veic darbības, lai kavētu lietas izskatīšanu, tika iegūti jau 2012. gada maija mēnesī, un šie pierādījumi bija nodoti tiesas rīcībā, kas bija viens no iemesliem, lai tiesā tiktu pieteikts lūgums Vaškevičam grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, iepriekš skaidroja prokurors Arvis Miglāns.

Savukārt šā gada 1. novembrī Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore Una Brenča Saeimas Aizsardzības komisijas deputātus informēja, ka Vaškevičs ir neglābjami slims uz mūžu. Līdz ar to Latvijā viņš, visticamāk, tā arī netiks tiesāts. "Ja mēs runājam par šo neglābjami slikto veselības stāvokli, tad tas bija atteikums, pamatojoties uz humānisma principiem, sakarā ar ko netika persona izdota Latvijai. Prokuratūra ir atkārtoti sūtījusi jautājumu par to, vai veselības stāvoklis nav uzlabojies. Pēdējā atbilde ir bijusi, ka šis neglābjamais veselības stāvoklis ir uz mūžu," sacīja Brenča.

Deputātiem tas radīja jautājumu, vai Vaškeviča lietā Latvijas tiesībsargājošās iestādes ir spiestas atzīt savu bezspēcību. "Mēs saprotam, ka, iespējams, tur visi tie ārstu atzinumi ir apmaksāti, noviltoti. Ko mēs reāli varam izdarīt šajā gadījumā? Mēs tikai varam aizsūtīt standarta pieteikumu ar piecās ailītēs ievilktiem ķeksīšiem un tikai skumt, ka mūs nesaprot?" Ģenerālprokuratūras pārstāvei vaicāja Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS). Brenčai nācās atzīt, ka "principā mēs varam tikai skumt, jo dotajā gadījumā valsts ir izmantojusi savas suverēnās tiesības atteikt personas izdošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!