Foto: LETA
Drošības policija (DP) nolēmusi nesākt kriminālprocesu par iespējamo informācijas noplūdi saistībā ar atteikumu izsniegt toreizējai tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) pielaidi valsts noslēpumam.

Pagājušajā nedēļā DP nolēma atteikt kriminālprocesa sākšanu saistībā ar trīs personu iesniegumu par iespējamu valsts noslēpuma izpaušanu. Šāds lēmums pieņemts, jo netika konstatētas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, apliecināja DP.

Viens no iesnieguma rakstītājiem bija Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC). Elksniņš uzsvēris, ka ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis esot publiski atzinuši, ka zina apstākļus un lietas pamatus, kādēļ Brokai nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, taču to nedrīkstot izpaust.

"Tādējādi ir skaidrs - augstās valsts amatpersonas publiski melo vai arī SAB amatpersonas ir izdarījušas noziegumu, prettiesiski izpaužot ziņas, kas klasificētas kā valsts noslēpums," piebilst Elksniņš.

Zaķis, piemēram, "Latvijas Avīzei" uzsvēris, ka viņš zina detaļas, kādēļ Brokai neesot piešķirta pielaide valsts noslēpumam, taču tās nedrīkstot izpaust. "SAB visu ir rūpīgi izanalizējis, un lēmumam ir bijis pamats. Tur nav nekāda politiskā pasūtījuma, kā apgalvo daži nacionālās apvienības politiķi," laikrakstam teicis Zaķis.

SAB direktors Jānis Maizītis iepriekš Latvijas Televīzijā (LTV) uzsvēra, ka iemeslus, kāpēc Brokai netika izsniegta augstākās kategorijas pielaide valsts noslēpumam, zina tikai pāris cilvēki. Arī premjerministre esot informēta par lēmuma rezultatīvo daļu, nevis pašu saturu, kāpēc atteikta pielaides izsniegšana.

Maizītis LTV uzsvēra, ka SAB rūpīgi monitorē informāciju par minēto gadījumu un līdz šim brīdim politiķu teiktajā nav manījis neko tādu, kas liecinātu, ka politiķi tiešām zinātu lēmuma saturu un būtu publiski izpauduši iemeslus, kāpēc Brokai nav izsniegta augstākā pielaide valsts noslēpumam.

Jau ziņots, ka SAB nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam Brokai, kura biroja lēmumu pārsūdzēja ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, taču viņš sūdzību noraidīja. Pēc šāda lēmuma Broka ministres amatu pameta.

Likumā teikts, ka pielaide nepienākas personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. Tieši šī norma minēta SAB vēstulē Brokai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!