Foto: LETA

Tiesai būs no jauna jāizskata krimināllieta par vairāk nekā 37 000 eiro izkrāpšanu no bijušā AS "Diena" kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola, melojot par hokeja spēlēšanu ārzemēs un savu tuvinieku bērēm.

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla pirmās instances tiesas spriedumu šajā lietā un nodeva to jaunai izskatīšanai. Kā uzzināja tiesā, pilns šodien pasludinātā nolēmuma teksts būs pieejams 15.aprīlī.

Iepriekš Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apsūdzētajai Gitai Kerlijai Svartai šajā lietā bija piespriedusi četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu bez mantas konfiskācijas, kā arī 70 363 eiro kompensāciju par labu cietušajam Koziolam. Tiesa nolēma no apsūdzētās piedzīt par labu Koziolam materiālo kompensāciju 69 393 eiro apmērā un morālā kaitējuma kompensāciju 1000 eiro apmērā. Sievietei piemērotais drošības līdzeklis tika atcelts, un apsūdzētā tika atbrīvota tiesas zālē pēc sprieduma pasludināšanas.

Par minēto spriedumu apelācijas sūdzību bija iesniedzis Koziols, bet apelācijas protestu - prokurore. Prokuratūra iepriekš paudusi, ka tiesas noteiktais sods nav adekvāts apsūdzētās personībai, izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturam un nodarītajam kaitējumam.

Koziols bija pieteicis 69 393 eiro materiālās un 28 457 eiro morālā kaitējuma kompensācijas pieprasījumu saistībā ar viņam nodarīto kaitējumu. Prokurore tiesas debatēs bija lūgusi tiesu Svartai piespriest četru gadu reālu cietumsodu.

Svartai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas - par krāpšanu lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Apsūdzētā sieviete spēlēja hokeju un, būdama personīgi pazīstama ar cietušo, ļaunprātīgi izmantoja vīrieša gatavību materiāli atbalstīt viņas centienus pilnveidot hokeja spēles prasmes, apmeklējot dažādas treniņa nometnes un apmācības, iepriekš informēja prokuratūrā. Apsūdzētā paziņoja, ka brauks uz hokeja nometni Kanādā, un cietušais viņai pārskaitīja naudu, tomēr komandā apsūdzētā netika pieņemta.

Turpinot savu krāpšanas nodomu, apsūdzētā ar cietušo panāca abpusēju vienošanos, ka turpmākai naudas līdzekļu saņemšanai no cietušā viņai jāpiedalās hokeja treniņa nodarbībās un spēlēs un jāmācās augstskolā. Sieviete sniedza cietušajam nepatiesas ziņas par to, ka spēlē hokeju Kanādā un ASV, kā arī apmeklē mācību nodarbības. Naudu viņa saņēma, taču visu laiku bija Latvijā un nekur nebija aizbraukusi, bet telefoniski un elektroniskajā sarakstē cietušajam apstiprināja, ka mācās Ziemeļamerikā un spēlē hokeju.

Lai izraisītu labdara līdzjūtību, sieviete paziņoja, ka it kā traģiski bojā gājis viņas tēvs, pēc tam māte, bet vēl pēc laika, ka bojā gājis arī brālis. Cietušais iežēlojās un iedeva apsūdzētajai naudu bēru izdevumiem.

Kopumā apsūdzētā sieviete no cietušā ieguva vairāk nekā 36 895 eiro, liecina apsūdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!