Foto: LETA
Policija kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi kriminālprocesu par 12. klašu latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu tematu izpaušanu. Par aizdomās turēto šajā lietā atzīta viena perona – kāda Rīgas vidusskolas amatpersona, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Elīna Sprudzāne.

Lai noskaidrotu iespējamo vainīgo, kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā tika nopratināti vairāki desmiti personu, veiktas ekspertīzes, izņemti datu nesēji, mobilie telefoni un citi priekšmeti, kam ir nozīme kriminālprocesā, atzīmē VP pārstāve.

Likumsargi aizturējuši iespējamo vainīgo sievieti, kura ir kādas Rīgas vidusskolas amatpersona. Sieviete tiek turēta aizdomās par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Tā kā kriminālprocesa ietvaros ir veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai nostiprinātu iegūto pierādījumu bāzi, šā gada 12. decembrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu prokuroram kriminālvajāšanas uzsākšanai, informē Sprudzāne.

VP atgādina, ka šā gada 19. maijā tika saņemts iesniegums no Valsts izglītības satura centra un uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 200. panta pirmās daļas – par iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar latviešu valodas centralizēto eksāmenu domraksta tematu izpaušanu.

Dažus mēnešus vēlāk, 6. septembrī, uzsāktais kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 329. panta - par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas par ziņu neizpaušanu bijusi brīdināta vai kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, norāda VP pārstāve.

Jau ziņots, ka 16. maijā, pirms latviešu valodas centralizētā eksāmena latviešu valodā, noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. VISC tematus laikus mainījis pret rezerves variantiem, taču 17. maijā kļuva zināms, ka esot noplūduši arī latviešu valodas eksāmena rezerves domraksta temati.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas pārstāve Aija Melle apstiprināja, ka viņai ir informācija par to, ka 16. maijā vairākās Latvijas skolās skolēniem bija zināmi ne tikai eksāmena trešās daļas temati, bet arī rezerves temati. Vēlāk gan kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!