Foto: LETA

Tiesa noraidījusi prokurores lūgumu tā dēvētajā "Latvenergo" kukuļņemšanas pamatlietā apsūdzētajam, 12 tiesas sēdes kavējušajam uzņēmējam Maksimam Ter-Oganesovam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Tiesa gan uzņēmējam piemēroja drošības līdzekli nodošanu policijas uzraudzībā.

Likumā teikts, ka nodošana policijas uzraudzībā ir apsūdzētā pārvietošanās brīvības ierobežošana ar noteikumu, ka attiecīgā persona bez tiesas atļaujas nedrīkst mainīt pastāvīgo vai pagaidu dzīvesvietu, apmeklēt konkrētas vietas un tikties ar konkrētām personām. Tāpat šādai personai noteiktās diennakts stundās ir jāatrodas savā dzīvesvietā, kā arī ne biežāk kā trīs reizes nedēļā jāpiesakās attiecīgajā policijas iestādē.

Lai kontrolētu šo drošības līdzekli, policijai ir tiesības apmeklēt personu dzīvesvietā pie tās ārdurvīm. Personai ir pienākums pārbaudes laikā atvērt ārdurvis un atrasties pie tām policista redzeslokā līdz pārbaudes beigām.

Tāpat tiesa šodien lēma, ka nav pamata Ter-Oganesovam nozīmēt atkārtotu medicīnisko ekspertīzi, kā to bija lūdzis uzņēmēja advokāts.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta 20. novembrī pulksten 10.

Prokurore Viorika Jirgena šodien lūdza tiesu Ter-Oganesovam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Uzņēmēja advokāts Guntars Antoms šodien tiesā paziņoja, ka saskaņā ar saņemto izrakstu no pacienta medicīniskās kartes klients pastāvīgi lieto stiprus pretsāpju medikamentus, kas izraisa reibšanu un miegainību. Tāpat viņš nevar pārvietoties bez spieķa palīdzības un viņam ir apgrūtināta sēdēšana, teica aizstāvis.

Ņemot vērā iepriekšminēto, ģimenes ārste uzskata, ka uzņēmējs tiesas sēdēs patlaban nevar piedalīties, norādīja Antoms.

Tiesneša nolasītie Veselības inspekcijas (VI) secinājumi gan liecina, ka nevienā izrakstā nav teikts, ka pacientam nepieciešams mājas režīms. Apsūdzētais varējis tiesas sēdes apmeklēt, izņemot tās reizes, kad ārstējies stacionārā.

Antoms paziņoja, ka nepiekrīt šim slēdzienam un tajā esot faktoloģiskas kļūdas. No VI atzinuma advokāts saprotot, ka inspekcija apšauba ģimenes ārstes tiesības izrakstīt darba nespējas lapas. "Manuprāt ģimenes ārsts ir tas, kurš var konstatēt patieso veselības stāvokli," uzsvēra advokāts.

Ņemot vērā iepriekšminēto, advokāts lūdza tiesu klientam nozīmēt atkārtotu medicīnisko ekspertīzi.

Prokurore Jirgena savukārt paziņoja, ka advokāta Antoma paustais ir "emocionāls stāstījums", turklāt aizstāvis mēģina pasniegt ģimenes ārstes viedokli par neapstrīdamu. Prokurore arī uzskata, ka apsūdzētais simulē savas sāpes. Tāpat saskaņā ar medicīnisko dokumentāciju apsūdzētais tagad ir deklarējies Dubaijā, ko varot traktēt kā gatavošanos aizbraukt no Latvijas.

Jau vēstīts, ka šī gada jūnijā tiesvedība tika apturēta, lai veiktu tiesu medicīnisko ekspertīzi Ter-Oganesovam, kuram bija radušies veselības traucējumi, kas traucēja apmeklēt tiesas sēdes. Eksperti gan secināja, ka Ter-Oganesovs uz tiesas sēdēm var ierasties.

Šajā krimināllietā bijušais uzņēmuma prezidents Kārlis Miķelsons apsūdzēts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un kukuļņemšanu lielā apmērā.

Arī Miķelsona vietniekam Aigaram Meļko un "Latvenergo" amatpersonai Ērikam Priedniekam celtas apsūdzības par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas izraisījusi smagas sekas, sadārdzinot sešus konsultāciju līgumus kopā par 452 0811 eiro, ar Spānijas uzņēmumu noslēgtos līgumus kopā par 24 796 966 eiro un ar Turcijas uzņēmumu noslēgto līgumu par 11 289 222 eiro.

Saistībā ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC) abās kārtās noslēgtajiem sešiem konsultācijas līgumiem un Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības un apkopes un uzturēšanas līgumiem trīs bijušās amatpersonas pieņēmušas kukuli kopā 3 967 167 eiro apmērā. Amatpersonas arī apsūdzētas par to, ka saistībā ar Rīgas otrās TEC otrās kārtas būvniecības līgumu pieņēmušas daļu no kukuļa 191 392 eiro apmērā.

Miķelsonam un Meļko apsūdzības celtas arī par organizētā grupā izdarītu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā ar citiem organizētās grupas dalībniekiem, kopskaitā astoņām personām, kopā legalizējot 8 252 513 eiro.

Biznesa konsultantam Andrejam Livanovičam apsūdzība celta par Miķelsona, Meļko un Priednieka izdarīto dienesta pilnvaru pārsniegšanas atbalstīšanu un kukuļdošanu lielā apmērā bijušajām "Latvenergo" amatpersonām. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu un par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar līgumiem, kas noslēgti starp "Latvenergo" un Šveices, Spānijas un Turcijas uzņēmumiem.

Ārvalstu uzņēmējiem, kuri bija iesaistīti "Latvenergo" amatpersonu slēgtajos darījumos, Robertam Gerosam un Mehdi Haji Javadam apsūdzības celtas par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem sešiem konsultāciju līgumiem. Pret šo Šveices uzņēmumu sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

Uzņēmējam Jevgēnijam Levinam apsūdzība celta par to, ka viņš atbalstīja tirgošanos ar ietekmi, kas notika saistībā ar "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgto līgumu.

Savukārt Miķelsona znotam Kristapam Štrausam, ekonomistam un uzņēmējam Deniņam, fiktīvos darījumos iesaistītajiem Jūlijai Mogiļevskai, Ter-Oganseovam un Jānim Muktupāvelam apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un personu grupā.

Visi apsūdzētie savu vainu pilnībā noliedz. Ter-Ogansevos gan tiesai iepriekš pauda neizpratni par sev izvirzīto apsūdzību, norādot, ka nesaprot, kādēļ viņš vispār iesaistīts šajā procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!