Foto: Shutterstock

Rīgas rajona tiesa šodien noraidīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasību no četrām bijušajām Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonām piedzīt 17 074 eiro solidāri par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos.

Kā norādīja tiesā, pilns spriedums tiks sagatavots 13.septembrī un to 20 dienu laikā varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā pastāstīja Jaunalksnes pārstāvis iepriekšējās tiesvedībās Romualds Vonsovičs, tiesnese pēc sprieduma pasludināšanas norādīja, ka pēc tiesas ieskatiem ir iestājies noilgums un VID prasību vajadzēja iesniegt jau agrāk, negaidot notiesājoša sprieduma spēkā stāšanos.

Krimināllietā, kurā bija apsūdzēti Vasīlijs Kivļonoks, Aldis Klems, Raivis Freibergs un Jānis Laizāns, spriedums pēc vairāk nekā septiņu gadu tiesāšanās stājās spēkā 2014.gadā. Visiem apsūdzētajiem tiesa piesprieda naudas sodus.

Aprīlī lietā notika pirmā tiesas sēde.

Vonsovičs skaidroja - kad VID samaksāja kompensāciju Jaunalksnei, bija pilnīgi skaidrs, ka ir konkrētas personas, kuru dēļ valstij šis maksājums bija jāveic. "Kad pēc vairākiem gadiem krimināllietā tika notiesāti četri bijušie finanšu policisti, nebija ne mazāko šaubu, ka šīs ir tās personas, pret kurām jāsniedz tiesā regresa prasība," pauda zvērināts advokāts.

Tā kā Vonsovičs no VID nesagaidīja konkrētas darbības, advokāts vērsās ar iesniegumu pie bijušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V), kas savukārt advokāta iesniegumu pārsūtīja iepriekšējam finanšu ministram Jānim Reiram (V), kurš tālāk to pārsūtīja VID. Pēc šīs komunikācijas VID lēma valsts interesēs vērsties ar regresa prasību tiesā.

Lieta Rīgas rajona tiesā atrodas jau no pagājušā gada maija. Vonsovičs arī papildināja, ka tiesa, pēc savas iniciatīvas nozīmējot slēgtu tiesas sēdi, neatsaucās ne uz kādām tiesību normām, pamatojot šādu lēmumu.

Jau ziņots, ka 2006. gada novembrī saistībā ar Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos četras VID Finanšu policijas pārvaldes FPP amatpersonas tika atstādinātas no amata. Savukārt toreizējā Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna vadītā Tiesnešu disciplinārkolēģija izteica piezīmi tiesnesei Marijai Goldšmitei, kura sankcionēja Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos. Motīvi, kas likuši izteikt tiesnesei piezīmi, netika konkretizēti.

2010. gada pavasarī VID paziņoja, ka nolēma piekāpties Jaunalksnei un samaksāt piedzīto kompensāciju 12 000 latu (17 074 eiro) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!