Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde, veicot apjomīgas operatīvās un izmeklēšanas darbības, 2015.gada 6.maijā nodevusi kriminālvajāšanai Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālprocesu pret četriem kontrabandas organizatoriem un izpildītājiem par narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu no Dienvidamerikas valstīm uz Latviju, informē VID.

Atsevišķi izdalīts vēl viens kriminālprocess pret Somijas pilsoni, jo persona šobrīd atrodas apcietinājumā Somijā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika iegūtas ziņas, ka personu grupa nodarbojās ar narkotisko vielu kontrabandu no Dienvidamerikas valstīm uz Latviju un to tālāku izplatīšanu citās Eiropas un Skandināvijas valstīs.

Minētais kriminālprocess tika sākts 2013.gada 6.augustā VID Muitas policijas pārvaldē (tolaik - VID Muitas kriminālpārvalde) saskaņā ar Krimināllikuma 1901.panta 3.daļu un Krimināllikuma 2531.panta 3.daļu par narkotisko vielu (kokaīna), kuru aprite ir aizliegta, pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai, kas tika veikta 2013.gada 2.augustā organizētā grupā realizācijas nolūkā.

Kā jau tika ziņots iepriekš, 2013.gada 2.augustā Latvijas ar avioreisu no Frankfurtes ielidoja narkotisko vielu kurjers - kāds Lietuvas pilsonis, kurš savā vēdera dobumā kapsulās pārveda pāri valsts robežai narkotiskās vielas. Starptautiskajā lidostā "Rīga" minēto personu sagaidīja divi Lietuvas pilsoņi.

2013.gada 4.augustā Lietuvas pilsoņa ķermenī kapsulas ar kokaīnu izraisīja ļoti nopietnus un dzīvībai bīstamus veselības traucējumus. Lai iegūtu visu Latvijā ievesto narkotiku daudzumu, iesaistījās citi organizētās grupas dalībnieki - Latvijas pilsoņi. Šajā nolūkā tika rezervēts numurs viesnīcā netālu no Rīgas, kur 2013.gada 6.augustā viņus visus piecus aizturēja VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas.

Par konstatēto pārkāpumu tajā pašā dienā tika ierosināts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 1901.panta 1.daļu par iespējamo narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai nelikumīgā veidā. Kurjers - Lietuvas pilsonis - tika nogādāts vienā no Rīgas slimnīcas stacionāriem, kur operācijas laikā no viņa vēdera dobuma tika izņemti ar polimēra materiālu aptīti konteineri ar kokaīnu saturošu vielu, kuras kopējais svars - 24,9165 grami.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā diennakts režīmā tika iesaistītas vairāk nekā 20 VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas, veiktas piecas kratīšanas un sešas ekspertīzes, aizturētas piecas personas. Četrām no tām kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet vēl vienai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Atsevišķi tika izdalīts vēl viens kriminālprocess pret vēl vienu organizētās grupas dalībnieku, jo minētā persona šobrīd atrodas apcietinājumā Somijā par citiem noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu kontrabandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!