Foto: Publicitātes foto
Šogad novembrī uz Latvijas ceļiem bojā gājuši setiņi gājēji. Tas divreiz mazāk nekā analošikā periodā pērn, kad uz ceļiem bojā gājuši bija 15 cilvēki, liecina Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) apkopotie dati.

CSDD sadarbībā ar biedrību “Latvijas Samariešu apvienība” un Valsts policiju kopš oktobra beigām īstenoja satiksmes drošības kampaņu „Redzams, tātad dzīvs!”. Šonedēļ notiek pēdējie atstarojošo vestu dalīšanas reidi reģionos.

Visos Latvijas reģionos kopumā izplatītas 20 500 atstarojošās vestes, kuras saņēmuši galvenokārt mazturīgie un trūcīgie iedzīvotāji. Tāpat vestes dalītas arī sastaptie gājēji bez gaismu atstarojošajiem elementiem.

Vestes dalītas vairākās Latvijas pilsētās un to apkārtnē, piemēram, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Rīgā, Salaspilī, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

CSDD apkopotie dati liecina, ka lielākā daļa jeb 71% negadījumu, kuros pērn gājuši bojā gājēji, notikuši Latvijas reģionos. Vispārgalvīgākie ir bijuši gājēji Vidzemē un Latgalē, kur dzīvību zaudējuši attiecīgi 22 un 13 cilvēki, savukārt Zemgalē fiksēti desmit bojā gājušie. Kurzemē gājēji bijuši ievērojami piesardzīgāki – pieci negadījumi ar letālām sekām.

Visbiežāk negadījumu iemesls ir gājēju paviršība pret prasību tumšajā diennakts laikā nepietiekamas redzamības apstākļos pārvietoties ar speciālu vesti vai apģērbu ar atstarojošiem elementiem, skaidro direkcija.

CSDD aicina iedzīvotājus diennakts tumšajā laikā valkāt gaismu atstarojošu apģērbu, kā arī rūpēties arī par līdzcilvēku redzamību uz ceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!