Foto: Publicitātes foto
Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) atzinusi par vainīgu priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpšanā un lēmusi sodīt valsts galvaspilsētas vadītāju ar 50 eiro naudas sodu, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Tiesas spriedums ir pārsūdzams desmit dienu laikā, sākot no otrdienas, 6.janvāra. Savukārt sodu mēram jānomaksā ne vēlāk kā 30 dienas pēc tam, kad izsniegts sprieduma noraksts.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas mēra preses pārstāve Laila Īvāna, Ušakovs tiesas spriedumu pārsūdzēs, jo uzskata to par "bīstamu precedentu".

Pēc Rīgas mēra skaidrotā tādējādi patlaban mikroblogošanas vietnes "Twitter" konts tiek pielīdzināts plašsaziņas līdzekļiem. Tas nozīmētu, ka būtu jāpārbauda arī citu cilvēku sociālo tīklu kontos 3.oktobrī un 4.oktobrī publicētais saturs. Līdz ar to tiesai konsekventi būtu jāsoda arī citi cilvēki, kas pauduši savu viedokli saistībā ar politiskajām partijām.

Ušakovs skaidrojis, ka ir nepareizi sajaukt publisko telpu ar personīgo telpu, proti, sociālo tīklu kontiem, portālam "Delfi" sacīja Īvāna.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) iepriekš noformēja administratīvā pārkāpuma protokolus Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu fiziskajām personām paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro, bet juridiskajām personām sodu līdz 1200 eiro. Likums paredz, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija.

Ušakovam protokols noformēts, jo dienu pirms vēlēšanām viņš, pēc policijas domām, sociālajos tīklos ievietojis informāciju ar aicinājumu balsot par 11.sarakstu - partiju "Saskaņa". Kā iepriekš pastāstīja Ušakovs, noformēto protokolu viņš uzskata par "burvīgu komplimentu", jo tādējādi abi viņa sociālo tīklu "Facebook" un "Twitter" profili "pielīdzināti pilnvērtīgam masu medijam, jo aģitācija ir aizliegta tieši masu medijos". "Par to nav žēl samaksāt sodu," teica Ušakovs, apliecinot - ja tāds būs tiesas spriedums, viņš sodu samaksās. "Tad spriedumu ierāmēšu un ar lepnumu piekāršu pie sienas," sacīja Ušakovs.

Arī Ministru prezidentei par aģitācijas kārtības pārkāpšanu Rīgas rajona tiesa piesprieda 50 eiro naudas sodu.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa 16.decembrī skatīja administratīvā pārkāpuma lietu pret Ministru prezidenti Laimdotu Straujuma saistībā ar aģitācijas kārtības pārkāpšanu.

Straujumai saistībā ar izteikumiem vēlēšanās policija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!