Foto: LETA
Zemgales apgabaltiesa trešdien bijušajam tiesnesim Ziedonim Strazdam piesprieda reālu trīs gadu un 11 mēnešu cietumsodu un viņu apcietināja tiesas sēžu zālē.

Strazda aizstāvis Pāvels Rebenoks uzsvēra, ka viņa klients ir otrās grupas invalīds, līdz ar to tiek gatavoti dokumenti, lai drošības līdzeklis tiktu atcelts.

Viņš norādīja, ka Strazds patlaban nogādāts policijas izolatorā Jelgavā, kur pavadīs dažas dienas, un pēc tam tiks pārvests uz Rīgas Centrālcietumu. Rebenoks papildināja, ka pilns nolēmums būs pieejams 1.jūlijā un to varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa krimināllietu pret bijušo tiesnesi par septiņu personu fiktīvu nodarbināšanu šodien skatīja apelācijas kārtībā. Pērn oktobrī Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa atzina Strazdu par vainīgu septiņu personu fiktīvā nodarbināšanā un sodīja viņu ar četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu un daļēju mantas konfiskāciju. Tāpat tiesa lēma no Strazda valsts labā piedzīt kaitējuma kompensāciju 112 726 eiro apmērā.

Vēl šajā lietā tiesa apmierināja atstādinātās Rīgas apgabaltiesas tiesneses Skaidrītes Buivides sūdzību un lēma izbeigt kriminālprocesu pret Buividi pēc Kriminālkodeksa 17. panta 6. daļas un 162. panta 2. daļas (likuma redakcijā līdz 1995. gada 1. martam), kā arī Kriminālkodeksa 17.panta 6. daļas un 142. panta 1. daļas (likuma redakcijā līdz 1995. gada 1. martam) un KL 313. panta 1. daļas (likuma redakcijā līdz 2013. gada 1. aprīlim) noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Par spriedumu tika iesniegts apelācijas protests un apelācijas sūdzība. Lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā, tomēr tiesneši atstatījās no lietas izskatīšanas - Buivide ir no amata atstādināta Rīgas apgabaltiesas tiesnese. Apgabaltiesas priekšsēdētāja pieņēma lēmumu par krimināllietas nosūtīšanu pēc piekritības, savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājs pieņēma lēmumu par lietas piekritības maiņu, tāpēc lieta nonāca Zemgales apgabaltiesā.

Prokurors noprotestēja lēmumu arī par kriminālprocesa izbeigšanu pret Buividi.

Jau ziņots, ka saskaņā ar lēmumu par apsūdzētā saukšanu pie kriminālatbildības Strazds ilgstoši - laika periodā no 1995. līdz 2012. gadam - dažādos laika posmos fiktīvi nodarbināja septiņus darbiniekus. Šiem cilvēkiem tika aprēķināta darba samaksa, kuru esot piesavinājies pats tiesnesis, liecina apsūdzība.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki Strazdu aizturēja 2012. gada 7. augustā. 2013. gada 7. februārī Saeima viņu atcēla no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata.

Savukārt Buivide pērn atsaukusi savu piekrišanu stādāt par tiesneša palīgu Rīgas apgabaltiesā. Kā paskaidroja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne, darba nespēja Buividei beidzās pagājušā gada oktobra sākumā un vienlaikus Tiesu administrācija saņēma tiesneses iesniegumu, ar kuru tiesnese atsauca savu piekrišanu strādāt par tiesneša palīgu Rīgas apgabaltiesā.

Ņemot to vērā un pamatojoties uz likumu "Par tiesu varu", kas nosaka, ka gadījumā, ja tiesnesis nepiekrīt norīkošanai citā darbā, viņam atstādināšanas laikā izmaksā valstī noteikto minimālo mēnešalgu, Buividei ir noteikta minimālā mēnešalga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!