Foto: DELFI

Šomēnes Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu pērn sāktajā cilvēktirdzniecības lietā, kurā četrus gadu laikā septiņas jaunas sievietes no Latvijas nosūtītas uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm un izprecinātas trešo valstu pilsoņiem, bet vēlāk pakļautas verdzībai.

Izmeklēšanā policijas darbinieki noskaidrojuši, ka starptautiskais noziedzīgais grupējums pretlikumīgās darbības veicis teju četru gadu garumā – no 2010.gada augusta līdz 2014.gada janvārim, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Iegūto pierādījumu kopums liecina, ka kopumā septiņas jaunas sievietes tikušas iesaistītas cilvēku tirdzniecībā. Viņas nosūtītas uz citām ES valstīm, kur izprecinātas dažādu trešo valstu pilsoņiem, bet vēlāk pakļautas verdzībai. Vērienīgajā cilvēktirdzniecības lietā par cietušajām atzītas septiņas sievietes, bet aizdomās turēti desmit cilvēki, tostarp divi Pakistānas pilsoņi.

Lietas materiāli liecina, ka noziedzīgā grupējuma dalībnieki upurus izvēlējušies ļoti ciniskā veidā – pārsvarā tās bijušas sievietes ar garīgās veselības traucējumiem. Sievietēm pirms izbraukšanas no valsts grupējuma darboņi solījuši labi apmaksātu darbu. Tādējādi sievietes maldinātas par patiesajiem brauciena iemesliem un gaidāmajiem dzīves apstākļiem.

Pāris nedēļu laikā sieviešu dzīve pārvērtusies murgā. Policija skaidro, ka sievietēm atņemti dokumenti un liegta iespēja izmantot sakaru līdzekļus, pamest dzīvokli. "Jaunajā dzīvē" viņas pakļautas arī verdzībai. Turklāt policija ir guvusi apstiprinājumu arī tam, ka dažas no cietušajām pakļautas arī seksuālai verdzībai.

Likumsargi izmeklēšanā noskaidrojuši, ka divi organizētās grupas dalībnieki tiek turēti aizdomās ne tikai cilvēktirdzniecībā un fiktīvu laulību organizēšanā ar nolūku nodrošināt uzturēšanās atļauju ES, bet arī nelikumīgās darbībās ar maksājumu līdzekļiem. Abi aizdomās turētie ilgstoši izmantojuši cietušās sievietes maksājumu kartes, lai regulāri iztukšotu viņas bankas kontu. Tajā cietušajai tika ieskaitīti sociālie pabalsti, kamēr pati cietusī atradās verdzībā.

Policija sadarbībā ar Valsts robežsardzes un ārvalstu tiesībsargājošo institūciju struktūrvienību pārstāvjiem par aizdomās turētajiem atzinuši desmit personas – divas 23 un 32 gadus vecas sievietes un sešus vīriešus vecumā no 23 līdz 40 gadiem. Šīs astoņas personas ir Latvijas valstspiederīgie. Tāpat par aizdomās turētajiem atzīti divi Pakistānas pilsoņi, kuri dzimuši 1980.gadā un 1982. gadā.

Papildus policija norāda, ka 1982.gadā dzimušais Pakistānas pilsonis, kurš organizēja cilvēku tirdzniecību, ieceļojis un Latvijas uzturēšanās atļaujas iegūšanai izmantojis viltotus dokumentus. Viņš savu identitāti mēģinājis slēpt.

Vēlāk likumsargi noskaidrojuši, ka to viņš, iespējams, darījis nolūkā izvairīties no kriminālatbildības par izdarītiem noziegumiem citā Eiropas valstī.

Visiem aizdomās turētajiem inkriminēta cilvēku tirdzniecība organizētā grupā. Par to likumā paredzēts līdz pat 15 gadus ilgs cietumsods. Savukārt diviem vīriešiem vēl inkriminēta arī sveša maksājuma līdzekļa pretlikumīga izmantošana un ļaunprātīga personas nodrošināšana ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties ES dalībvalstī, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Patlaban Valsts policijas darbinieki pirmstiesas izmeklēšanu ir pabeiguši. 13.februārī lieta nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!