Tā dēvētajā "Gan Bei" krimināllietā Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā deviņas personas atzinis par aizdomās turētajām, preses konferencē otrdien sacīja VID ģenerāldirektora vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Septiņas personas ir no sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma un divas ir personas, kas saistītas ar kases aparātu apkalpojošo dienestu. Čerņeckis gan nekonkretizēja, vai starp aizdomās turētajām personām ir Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) sieva.

No sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma aizdomās turētās personas ir grāmatveži, datorspeciālists, finanšu direktore un valdes loceklis. Savukārt no kases aparātus apkalpojošā uzņēmuma - faktiskais uzņēmuma īpašnieks un vadītājs, kā arī vēl viena persona, kas veica aparāta uzstādīšanu un apkalpošanu.

Tāpat Čerņeckis nepubliskoja kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu nosaukumus, bet apliecināja, ka mediju versijas par "Gan Bei" pārvaldītāja SIA "Lage Ko" un kases aparātu sistēmas apkalpotāju bijušas pareizas.

Jau vēstīts, ka pie VID atklātā melnā kases aparātu "ļaunatūru" biznesa stūres, iespējams, bijis uzņēmējs Zalmans Brio. Zalamans Brio arī varētu būt viens no trim aizturētajām personām, kam iepriekš šajā kriminālprocesā tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Viņa dēls Daniels Brio ir datorpakalpojumu uzņēmumu "Brio Service" un "Brio SRC" īpašnieks - šie uzņēmumi nodrošināja kases aparātu uzturēšanu ar "Gan Bei", "Lange" un citiem zīmoliem strādājošajā SIA "Lage Ko"

Čerņeckis otrdien atgādināja, ka kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā personu grupā uzsākts 2014.gada beigās un izmeklēšana tajā ilgusi vairāk par gadu. Bargākā sankcija par šo pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem. Kriminālprocess ir apjomīgs un sarežģīts, sacīja Čerņeckis.

Viņa skatījumā, lai gan informācija par kases aparātu sagrozīšanu bijusi arī iepriekš, tikai pērn VID izdevies gūt tai pierādījumus. Kriminālprocesā veiktas 30 kratīšanas, nopratinātas vairāk nekā 200 personas, apskatītas 150 tehnisko līdzekļu vienības - zibatmiņas, disku un cita veida materiāli.

Kopējie zaudējumi nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa veidā šajā lietā ir aptuveni viens miljons eiro. Čerņeckis atzīmēja, ka vairāk nekā 200 tūkstošus eiro uzņēmums jau ir iemaksāji budžetā zaudējumu atlīdzināšanai.

Čerņeckis sacīja, ka pieņemti arī vairāki lēmumi par īpašumu apķīlāšanu, kā arī divi lēmumi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskām personām, lai atlīdzinātu valstij nodarītos zaudējumus.

Viņš atgādināja, ka lietā figurēja epizode ar Saeimas deputātu, sakot, ka kopējā procedūra, lai saņemtu Saeimas atļauju kratīšanas veikšanai pie viņa, aizņēma vairāk nekā trīs dienas. Šis periods ir ļoti garš - tam būtu jābūt skaitāmam nevis dienās, bet stundās - lai kratīšanu varētu veikt stundu laikā, tāpēc nepieciešami grozījumi likumos, sacīja VID amatpersona.

Viņš prognozēja, ka sarežģījumiem ar lietas tālāku virzību nevajadzētu būt.

VID izmeklēšanā vēl ir trīs lietas, kas saistītas ar kases aparātu datu sagrozīšanu, papildināja Čerņeckis.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

VID šo lietu nodevis kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!