Foto: DELFI
Stājies spēkā spriedums, ar kuru par rupju sabiedriskā miera traucēšanu un pretošanos ceļu policistam Aizkraukles novadā, aizbildinoties ar valsts valodas nezināšanu, ar 100 stundu piespiedu darbu tika sodīts Ivans Parfenovičs.

Kā aģentūra LETA uzzināja Zemgales apgabaltiesā, šā gada februārī apgabaltiesa atstāja negrozītu pirmās instances spriedumu. Ar to Aizkraukles rajona tiesa pērn 8.aprīlī atzina Parfenoviču par vainīgu pēc Krimināllikuma 270.panta 1.daļas - par pretošanos varas pārstāvim - un viņš tika sodīts ar 100 stundu piespiedu darbu.

Krimināllieta atrodas Aizkraukles rajona tiesā, norādīja apgabaltiesā.

Savukārt kā aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Krimināllietu tiesu departaments 7.aprīlī nolēma atteikties pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu, līdz ar to stājas spēkā Zemgales apgabaltiesas spriedums.

LETA jau ziņoja, ka 2011.gada rudenī internetā tika izplatīts videomateriāls, kurā bija redzams, kā policists pieiet pie apturētas automašīnas, kuras vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Gan pārkāpējs, gan viņa blakussēdētājs runāja krieviski un pieprasīja to darīt arī ceļu policistam, kurš uzstājīgi lietoja valsts valodu un norādīja, ka autovadītājs ir Latvijas iedzīvotājs, tāpēc nevar būt šķēršļu sarunas turpināšanai latviešu valodā. Tomēr krieviski runājošie vīrieši policistam nepiekāpās un pēc likumsarga pieprasījuma neuzrādīja personu apliecinošus dokumentus, krieviski skaidrojot, ka nesaprot, ko policists vēlas, un ka nepieciešams pieaicināt tulku.

Tolaik saistībā ar notikušo policijas darbiniekam tika uzlikts disciplinārsods, tomēr vēlāk toreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece (tagad - Abu Meri), uzskatot, ka policists ir apzinīgi veicis savus pienākumus un likumu nav pārkāpis, sodu atcēla. Toreiz notika vēršanās arī Drošības policijā, lūdzot izvērtēt notikušo incidentu un to, vai konkrētais gadījums nav uzskatāms par ņirgāšanos un policista pazemošanu vai pat par rasu naida kurināšanu.

Lietā pie kriminālatbildības bija saukts Parfenovičs par to, ka "rupji traucēja sabiedrisko mieru, kas izpaudās acīmredzamā necieņā pret sabiedrību un bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot iestādes darbu, kas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam un ar pretošanos varas pārstāvim. Tāpat persona pretojās varas pārstāvim, kurš izpilda tam uzliktos dienesta pienākumus, lietojot vardarbību. Turklāt apsūdzētā persona arī tīši publiski mutvārdos izplatīja apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošo informāciju".

Kā iepriekš skaidroja Ģenerālprokuratūrā, saskaņā ar apsūdzību policijas darbinieks Aizkraukles novadā par izdarīto ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu apturēja automašīnu un sāka administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanu. Automašīnā kā pasažieris atradās patlaban apsūdzētā persona. Administratīvā protokola noformēšanas laikā apsūdzētā persona, rupji traucējot sabiedrisko mieru un ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas, iejaucās policijas darbinieka un vadītāja sarunā, traucējot policijas darbiniekam pildīt savus dienesta pienākumus. Turpinot savas huligāniskās darbības, persona bez policijas darbinieka atļaujas izkāpa no automašīnas, teikts apsūdzībā.

Tā kā persona turpināja savas huligāniskās darbības un uzvedās agresīvi, policijas darbinieks "bija spiests telefoniski izsaukt papildspēkus".

Saskaņā ar apsūdzību policijas darbiniekam esot nodarīti miesas bojājumi. Incidentā iesaistītie video ar šo gadījumu bija ievietojuši internetā, tomēr tur būtisks fizisks konflikts nebija vērojams.

Parfenovičam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas - par huligānismu ar pretošanos varas pārstāvim, pēc 270.panta 1.daļas - par pretošanos varas pārstāvim un pēc 157.panta 1.daļas - par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu.

Parfenoviča krimināllieta bija viena no tām, kas tika nozagtas no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras telpām. Pērn 24.augustā tika pieņemts lēmums par nozagtās lietas atjaunošanu, un lieta tika pilnībā atjaunota un nodota Aizkraukles rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!