Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde kopā ar Muitas pārvaldes amatpersonām atklājusi vairākus liela apjoma psihotropo vielu kontrabandas sūtījumus no Kenijas, kurus organizējuši Somālijas pilsoņi, kam Austrijā un Slovēnijā piešķirts bēgļu statuss, portālu "Delfi" informēja VID. Sūtījumu kopējā vērtība lēšama ap pusmiljonu eiro, bet kontrabandas organizatori aizturēti.

Sūtījumi atrasti kravā, kas Latvijā ievesta ar avioreisu no Turcijas. Kravā atradusies 21 kartona kaste ar kaltētas hennas lapām ar kopējo svaru 432 kilogrami. Kriminālprocesā izņemtās vielas paraugs nosūtīts ķīmiskajai ekspertīzei.

Muitas laboratorijas eksperta atzinums apstiprinājis, ka izņemtā viela ir augu valsts produkts ar psihotropu iedarbību "catha edulis" jeb "khat".

Tajā pašā dienā VID Muitas pārvaldes darbinieki lidostā "Rīga" muitas kontrolei novirzījuši vēl vienu sūtījumu no Kenijas, kurā saskaņā ar dokumentiem atradušās kaltētas hennas lapas ar neto svaru 44 kilogrami. Kontroles laikā konstatēts, ka sūtījumā esošā augu izcelsmes viela vizuāli izskatās tieši tāda pati kā 432 kilogramu smagajā sūtījumā. Vielas paraugi nosūtīti ekspertīzei.

Par abiem aizdomīgajiem sūtījumiem Muitas policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu par iespējamu psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielos apmēros.

Trīs dienas vēlāk kādā citā muitas noliktavā turpat lidostā, VID darbinieki izņēmuši vēl vienu sūtījumu no Kenijas, kas svēris 106 kilogramus. Pavaddokumentos norādīts, ka tajā atrodas saimniecības preces. Apskatot to, konstatēta augu izcelsmes viela, kas bijusi vizuāli līdzīga iepriekš izņemtajām.

Tajā pašā dienā uz aizdomu pamata par psihotropo vielu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai Rīgā aizturētas trīs personas – divas no tām apcietinātas, trešajai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Kopējais izņemtās psihotropās vielas daudzums ir 582 kilogrami un tā vērtība nelegālajā tirgū var pārsniegt 500 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!