Foto: LETA
Par seksuāliem noziegumiem aizdomās turētais uzņēmējs Ingus Tūns atbrīvots no apcietinājuma.

Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, neminot vīrieša vārdu, teica, ka policija lūdza tiesai pagarināt apcietinājuma termiņu aprīļa sākumā aizturētajam 1969. gadā dzimušajam vīrietim, taču tiesa nolēma, ka nav pamata turpināt piemērot apcietinājumu. Policija pēc atbrīvošanas no apcietinājuma vīrietim noteikusi ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli, tostarp aizliegumu izbraukt no valsts un policijas uzraudzību.

Policija turpina izmeklēšanu un šobrīd nevar pateikt, kad lietu nodos kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā.

Jau ziņots, ka 2015. gada oktobrī policija saņēma operatīvo informāciju par kādu personu, kura, iespējams, veic seksuāla rakstura darbības ar nepilngadīgiem zēniem. Pārbaudot saņemto informāciju, policija guva apstiprinājumu iespējamām seksuāla rakstura darbībām, ko ar nepilngadīgajiem veicis 1969. gadā dzimis vīrietis.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess, savukārt vīrietis tika izsludināts meklēšanā. 2016. gada aprīļa sākumā Rīgas reģionā vīrietis tika aizturēts. Nav izslēgts, ka minētajā laika posmā vīrietis kādu laiku uzturējies ārzemēs. Aprīļa sākumā tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Policija noskaidrojusi, ka vīrietis internetā iepazinies ar nepilngadīgiem zēniem un aicinājis viņus stāties dzimumsakaros, par to piedāvājot samaksu vairāku desmitu eiro apmērā. Ja nepilngadīgie piekrituši, viņi ar vīrieti tikušies iepriekš norunātā vietā, un vīrietis veicis seksuāla rakstura darbības, kā arī uzņēmis ar viņiem seksuāla rakstura fotogrāfijas.

Policija aprīlī paziņoja, ka vīrietis šādā veidā izmantojis vismaz divus 14 un 18 gadus vecus zēnus. Viens gadījums noticis 2012. gadā, savukārt otrs - 2015. gadā. Šobrīd par cietušajiem atzīti trīs jaunieši, informē Valsts policijā.

Pret vīrieti, kurš jau iepriekš tiesāts par līdzīgiem noziegumiem pret nepilngadīgiem zēniem, sākts kriminālprocess par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgajiem un par nepilngadīgā pamudināšanu, iesaistīšanu un izmantošanu pornogrāfiska rakstura materiālu izgatavošanā.

Tūna vārds plaši izskanēja 90. gadu beigās un 2000. gadu sākumā. Augstākā tiesa Tūnam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Viņš apcietinājumā atradās kopš 1999. gada oktobra. Tiesa viņu atzina par vainīgu pederastijā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, un citos noziegumos. Tūna apsūdzība, kas sākotnēji figurēja skandalozajā tā sauktās "Logos centra" pedofilijas krimināllietā, bija izdalīta atsevišķi. No "Logos centra" lietas iepriekš atsevišķi tika izdalītas vēl četras, kurās izmeklēšana pabeigta agrāk. Bijušā biroja "Misis Latvija" vadītāja Aināra Eisaka, kā arī modeļa Andra Meinarta un Anatolija Rudenko lietās jau ir nolasīti tiesas spriedumi.

2003. gadā, atrodoties cietumā, Tūns no sava kameras biedra saņēma dūrienu kaklā ar kādu asu priekšmetu, kā arī guva vairākus ribu lūzumus.

Žurnāls "Sestdiena" 2007. gadā rakstīja, ka Tūns pēc soda izciešanas pārcēlies uz eksotisko Taizemi un vadījis tūrisma firmu. LETA arhīvs liecina, ka 2008. gadā tūrisma firmas "Emanja Travel" ģenerāldirektors un līdzīpašnieks Tūns organizēja Latvijas tūristu izlidošanu pēc tam, kad Taizemē izcēlās plaši politiskie nemieri.

"Firmas.lv" dati liecināja, ka "Emanja Latvia" viņam piederēja 50% kapitāla daļu. Pērn firma strādājusi ar niecīgu apgrozījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!