Foto: PantherMedia/Scanpix
Par slepkavību Mālpīlī aizdomās turētajam vīrietim tiesa otrdien kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Portāls "Delfi' jau vēstīja, ka piektdien, 8. decembrī, Mālpilī pie kāda uzņēmuma atrasts 28 gadus vecs miris vīrietis ar vairākām durtām brūcēm. Aizdomās par izdarīto slepkavību, kura plānota jau iepriekš, pēc divu diennakšu ilgstošas meklēšanas likumsargi aizturējuši mirušā paziņu, ar kuru viņam bijis konflikts saistībā ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Policijas rīcībā esošā informācija liecināja, ka slepkavība bijusi jau iepriekš plānota un tā saistīta ar kādu pagātnes konfliktu par iesaisti narkotisko vielu nelikumīgā apritē. Atriebības māktais vīrietis savu paziņu 8. decembra rītā bija sagaidījis pie viņa darbavietas un nodūris.

Papildus policija norādīja, ka aizdomās turētais iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Kriminālprocesa likuma 271. pants paredz, ka apcietinājums ir personas brīvības atņemšana, ko ar izmeklēšanas tiesneša lēmumu vai tiesas nolēmumu likumā paredzētos gadījumos var piemērot aizdomās turētajam vai apsūdzētajam pirms galīgā nolēmuma spēkā stāšanās konkrētajā kriminālprocesā, ja apcietināšanai ir pamats. Apcietinājuma piemērošana ļauj turēt personu izmeklēšanas cietumā vai speciāli aprīkotās policijas telpās.

Izmeklēšanas tiesnesis vai tiesa, izvērtējot izmeklētāja vai prokurora ierosinājumu un uzklausot apcietinātā viedokli, kā arī ņemot vērā noziedzīgā nodarījuma raksturu un apcietināšanas iemeslus, apcietinātajam papildus var noteikt tikšanās, izņemot tikšanos ar aizstāvi, un sazināšanās ierobežojumus.

Savukārt Kriminālprocesa likuma 277. pants nosaka, aizdomās par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu turētajam apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, no kuriem pirmstiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par 15 mēnešiem. Izmeklēšanas tiesnesis pirmstiesas procesā un augstāka līmeņa tiesas tiesnesis iztiesāšanas laikā katrs var pagarināt termiņu vēl par trim mēnešiem, ja procesa virzītājs nav pieļāvis neattaisnotu vilcināšanos vai ja persona, kura īsteno aizstāvību, ir tīši vilcinājusi procesa norisi, vai ja procesa ātrāka pabeigšana nav bijusi iespējama tā īpašas sarežģītības dēļ. Augstāka līmeņa tiesas tiesnesis šo termiņu var pagarināt vēl par trim mēnešiem, ja procesa virzītājs nav pieļāvis neattaisnotu vilcināšanos un ar cita drošības līdzekļa piemērošanu nevar garantēt sabiedrības drošību.

Jautājumu par apcietinājuma termiņa pagarināšanu augstāka līmeņa tiesas tiesnesis izskata slēgtā tiesas sēdē, dodot iespēju paust savu viedokli personai, par kuras apcietinājumu tiek lemts, tās aizstāvim un pārstāvim, kā arī prokuroram. Lēmums nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!