Foto: LETA

Kriminālprocesā par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu Krievijas specdienesta uzdevumā aizturētais Latvijas pilsonis vācis informāciju par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajiem objektiem un situāciju Latvijas – Krievijas pierobežā, portāls "Delfi" uzzināja Drošības policijā (DP).

Jau ziņots, ka DP 2017. gada decembrī sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 85. panta 1. daļas par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību vai par citu ziņu nelikumīgu vākšanu vai nodošanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā tieši vai ar citas personas starpniecību. Kriminālprocesā DP aizturēja kādu Latvijas pilsoni.

Izmeklēšanā DP guvusi informāciju, kas liecina, ka Krievijas specdienesta uzdevumā Latvijas pilsonis vācis informāciju par NBS militārajiem objektiem un situāciju Latvijas – Krievijas pierobežā. DP norāda, ka, neraugoties uz plašajiem operatīvi tehniskajiem resursiem, kas ir pieejami Krievijas specdienestiem, tie joprojām ir ieinteresēti iegūt izlūkošanas informāciju, ko var sniegt tikai cilvēks, kurš atrodas Krievijas specdienestus interesējošo objektu tuvumā un var veikt periodisku Krievijas specdienestus interesējošo objektu vizuālo novērošanu.

Vienlaikus šī un iepriekš veiktā pirmstiesas izmeklēšana, kā arī kaimiņvalstīs notikušās Krievijas specdienestu aģentu aizturēšanas apliecina, ka Krievijas specdienesti turpina izvērst aktīvu un agresīvu izlūkošanas kampaņu pret savām kaimiņvalstīm, pauž Latvijas drošību sargājošā iestāde. DP sniegtā informācija liecina, ka Krievijas specdienesti turpina vervēt Latvijas iedzīvotājus Krievijas teritorijā, izmantojot dažādas metodes, piesegus un palīdzības lūgumus, kā rezultātā vervējamā persona sākotnēji pat var nenojaust vervētāja saistību ar Krievijas specdienestiem.

DP uzsver, ka tās uzdevums nav vērsties pret Latvijas iedzīvotājiem, bet gan sniegt viņiem atbalstu, tostarp palīdzēt pārvarēt situācijas, kurās iedzīvotāji nonākuši piespiedu, maldu vai nezināšanas ceļā.
Tāpēc DP aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri, uzturoties ārvalstīs, tikuši pakļauti ārvalstu specdienestu vervēšanas mēģinājumam, kurā ietilpst arī, piemēram, savdabīgas palīdzības lūgumam no mazpazīstamu personu puses ārvalstīs, nejaušas iepazīšanās, kuras pāraug dažādu materiālu nodošanai, ziņot par to DP. Tāpat DP aicina ziņot tos iedzīvotājus, kuru rīcībā ir informācija par šādām aktivitātēm. Ar DP var sazināties, zvanot pa tālruni 67208964 visu diennakti. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Patlaban pērn decembrī sāktajā kriminālprocesā izmeklēšana turpinās, tāpēc DP no sīkākiem komentāriem par izmeklēšanu atturas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!