Foto: Valsts policija

Pērn Valsts policijas darbinieki ir konstatējuši vairākus 50 eiro banknošu viltošanas gadījumus. Izmeklēšanā likumsargi par viltotās naudas izplatīšanu Rīgā aizturējusi sešas personas, portālu "Delfi" informēja policijas preses pārstāve Diāna Lūkina.

Izmeklēšanā Rīgas reģiona Kriminālpolicijas darbinieki atklājuši, ka seši jauni vīrieši nodarbojušies ar viltotu eiro izplatīšanu. Turklāt organizētajā grupā iesaistītie strikti sadalījuši lomas, proti, viena persona nodarbojusies ar viltoto banknošu piegādi, cita persona – ar izplatīšanas organizēšanu, bet vēl citi iesaistīti viltotās naudas izplatīšanā.

Atklātā viltotās naudas izplatīšanas shēma paredz piegādātājam nodot naudu izplatīšanas organizatoram. Pēcāk viņš izdala naudu izplatītājiem. Visbiežāk izplatītāji tumšajā diennakts laikā ar viltotajām banknotēm norēķinājušies par taksometru sniegtajiem pakalpojumiem, par ēdienu, kas pasūtīts uz mājām, vai iegādājušies preces mazos veikalos, norāda likumsargi.

Norēķinoties ar viltotu 50 eiro banknoti, izplatītājs pēcāk grupas organizatoram nodevis 35 eiro, savukārt atlikušo naudu paturējis sev.

Policija noskaidrojusi, ka organizētās grupa 2014.gadā Rīgā ir izplatījusi vairākus desmitus 50 eiro banknošu. Par viltojumu izplatīšanu likumsargi aizturējuši sešus vīriešus vecumā ap 20 gadiem. Patlaban 1993.gadā dzimušajam piegādes organizētājam ir piemērots ieslodzījums.

Par noziedzīgo nodarījumu policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 192.panta 2.daļas - par viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu apriti organizētā grupā. Vīriešus par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Patlaban turpinās izmeklēšana ar mērķi noskaidrot iespējamos noziedzīgās grupas līdzdalībniekus un viltotās naudas izcelsmi.

Policija brīdina, ka viltotajām 50 eiro banknotēm nav ūdenszīmes, imitētā hologramma nav iestrādāta papīrā, bet uzlīmēta atsevišķi. Banknotes krāsas ir bālas un redzamas izplūdušas pārejas. Tāpat viltoto banknošu papīrs nav reljefains un attēloto ciparu detaļas savienojas neprecīzi.

Policija atgādina, ka ikvienam būtu rūpīgi jāpievērš uzmanība un jāpārbauda saņemtās naudas banknotes. Tiesībsargājošā iestāde aicina vērsties policijā ikvienu, kuram ir aizdomas, ka viņa rīcībā ir nonākušas viltotas eiro banknotes vai ir kāda informācija par viltotās naudas iespējamo iegūšanas avotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!