Foto: Publicitātes attēli

Neviens no apsūdzētajiem krimināllietā saistībā ar AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārtraukto vilcienu iepirkumu savu vainu neatzīst.

Tāpat apsūdzētie – bijušie PV valdes locekļi Nils Freivalds, Mārtiņš Jirgens, Edmunds Kancēvičs un Jānis Pētersons – neatzina arī prokurora pieteikto kompensāciju.

Kā ziņots, valsts apsūdzību lietā uztur prokurors Mairis Mackēvičs. Valsts apsūdzības uzturētājs norādīja, ka apsūdzētie bijušie PV valdes locekļi noslēdza līgumu ar Spānijas komercsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF) bez iepirkuma procedūras veidošanas.

Prokurors nolasīja, ka apsūdzētie, būdami valsts amatpersonas, rīkojās pretēji PV un Satiksmes ministrijas interesēm, ļaunprātīgi izmantoja savu stāvokli un pieņēma lēmumu par labu CAF. Rezultātā projekts par vilcienu iepirkumu netika realizēts un valstij tika nodarīts vairāk nekā miljons eiro liels zaudējums.

Liecinieks, bijušais Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aleksandrs Antonovs sēdē apstiprināja, ka šis bija liela apjoma Eiropas Savienības (ES) fondu projekts. Tā kā projekts netika īstenots, līdzekļi no ES netika pieprasīti.

Antonovs stāstīja, ka, pēc viņa domām, valdībai bija jāieņem striktāka pozīcija šajā projektā – valdībai bija pamats vairāk iedziļināties šajā jautājumā un pieņemt viennozīmīgāku lēmumu.

Antonovam tika uzdots jautājums, vai Latvijai bija resursi – 15% no projekta summas –, lai realizētu vilcienu iepirkumu projektu. Liecinieks norādīja, ka valsts budžetā vienmēr ir paredzēti līdzekļi, kas nepieciešami apstiprinātajiem projektiem, bet nereti ir nepieciešama lielāka summa par 15%.

Prokurors tiesai lūdza nolasīt liecinieka pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības 2014. gada pavasarī. PV līgumā ieviestās izmaiņas, ko bija paredzēts noslēgt ar CAF, esot bijušas nozīmīgas, turklāt tās esot bijušas aizdomīgas, tā toreiz liecināja Antonovs.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 6. jūnijā plkst. 11.

Prokurors sēdes sākumā pieteica lūgumu par kompensācijas piedziņu valsts labā par tādu pašu summu, par kādu nodarīts zaudējums – 1 484 945 eiro apmērā. Tiesa to vērtēs lietas izskatīšanas laikā.

Kā ziņots, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai pie kriminālatbildības saukti četri PV bijušie valdes locekļi, kuru prettiesisko darbību rezultātā, noslēdzot augsta riska darījumu ar CAF, valstij saistībā ar nerealizēto projektu nodarīts mantisks zaudējums 1 484 945 eiro apmērā, norāda prokuratūra.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas (likuma redakcijā līdz 2013. gada 1. aprīlim).

Prokuratūra iepriekš informēja, ka 2013. gada martā, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot iesniegumam pievienotos un pārbaudes gaitā saņemtos materiālus, tika nolemts sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā. Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012. gada 2. aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību CAF, ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes.

Kā ziņots, 2012. gada aprīlī PV un Spānijas ražotājs CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka Freivalda vadītās PV valdes parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Vēlāk tika izsludināts jauns iepirkums toreizējā PV valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Valsts kontroles (VK) revīzijā savukārt tika secināts, ka kapitālsabiedrība gadiem ilgi ir strādājusi bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā, par to, kā tā attīstīsies un ko sasniegs. Visspilgtāk Satiksmes ministrijas un PV nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar jauno vilcienu iegādi, secināja VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!