Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla Rīgas Ziemeļu rajona tiesas lēmumu, ar kuru bijušajam Ekonomikas policijas priekšnieka vietniekam Mihailam Belkinam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums.
Tiesa savā lēmumā norādīja, ka nav garantēta Belkina drošība, ja viņš atradīsies apcietinājumā, ņemot vērā amatus, kādus viņš pildījis līdz aiziešanai pensijā, tas ir, ka viņš ir bijis augsta ranga policijas amatpersona. Tiesa vienlaikus norādīja, ka krimināllietas izmeklēšanas laikā gūts apstiprinājums tam, ka Belkins ir ietekmējis un arī draudējis lieciniekiem, taču, ņemot vērā, ka apsūdzība celta par notikumiem, kas bijuši pirms vairākiem gadiem, un to, ka izmeklēšana ieilgst, nav lietderīgi Belkinu turēt apcietinājumā.

Belkina advokāte Irina Voronova tiesā sacīja, ka viņai un viņas aizstāvamajam radies iespaids, ka viss tiek organizēts, lai Belkins nonāktu cietumā, kur ar viņu izrēķinātos. Neskatoties uz to, ka Belkins kā bijušais policijas darbinieks atrastos Matīsa cietumā, advokāte piebilda, ka "mēs ļoti labi zinām, kāda ir cietuma apsardze".

Pirms sūdzības izskatīšanas Rīgas apgabaltiesā gan prokuratūra, gan tiesa saņēmusi vairākas vēstules, kurās uzsvērti Belkina labie darbi un izteikts lūgums nepiemērot viņam apcietinājumu. Šādas vēstules saņemtas no Saeimas deputāta Imanta Burvja, Rīgas domes deputātiem, Rīgas Ebreju reliģiskās draudzes, Rīgas Ebreju kopienas, Armēņu kopienas, humanitārās inteliģences pārstāvju grupas, dažiem uzņēmējiem un bijušo un pašreizējo policijas darbinieku grupas.

Kā informēja Burvis, vēstulē tiesībsargājošām institūcijām viņš ir norādījis Belkina labos darbus cīņā pret noziedzību un ir lūdzis nepiemērot apcietinājumu. "Likt cietumā pirms tiesas lēmuma kopā ar krimināla rakstura noziedzniekiem ir nekorekti," uzskata Burvis un piebilda, ka viņš ir pārliecināts, ka Belkins nekur negrasās bēgt un viņš neizvairīsies no tiesas.

Rīgas domes deputāts Normunds Ozoliņš sacīja, ka viņš vēstulē tiesībsargājošām institūcijām ir uzskaitījis sabiedrībā zināmos labos darbus, ko Belkins ir paveicis, strādājot Iekšlietu ministrijas struktūrās. Ozoliņš uzskata, ka Belkina rīcība ir kontrolējama un nav nepieciešams viņam piemērot apcietinājumu. "Valstij ir jāekonomē nauda," uzsvēra Ozoliņš un piebilda, ka šo vēstuli ir arī parakstījis Rīgas domes deputāts Ivans Klementjevs un Ivans Ivanovs.

Prokurore Velta Zaļūksne pēc tiesas sēdes sarunā ar žurnālistiem atzina, ka viņa izskatīs iespēju Belkinam kā drošības līdzekli piemērot mājas arestu. Patlaban Belkins atrodas slimnīcā, kur viņu uzrauga konvojs. Belkins slimnīcā tika ievietots neilgi pēc lēmuma pieņemšanas par viņa apcietināšanu. Ieslodzījuma vietā Belkins šajā laikā nav bijis.

Rīgas Ziemeļu rajona tiesa Belkinam apcietinājumu kā drošības līdzekli sankcionēja 1.oktobrī. Augustā prokuratūra Belkinam uzrādīja apsūdzību par izspiešanu un draudiem izdarīt slepkavību. Kā drošības līdzeklis Belkinam sākotnēji tika piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, taču 1.oktobrī tiesa nolēma viņu apcietināt.

Krimināllieta ierosināta pagājušā gada sākumā Valsts policijas (VP) Izziņas pārvaldē. Tā tika sākta par Belkina it kā izteiktajiem nāves draudiem ASV pilsonim, Cilvēktiesību aizsardzības un likumdošanas ievērošanas organizācijas "Union of Councils" akreditētās pārstāvniecības Amerikas-Baltijas biroja direktoram Maiklam Avrutinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!