Foto: LETA

Valsts kontroles (VK) revīzijās konstatēto tiesību normu pārkāpumu izskatīšana tiesībsargājošās institūcijās turpinās 29 kriminālprocesos, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja VK.

Pirmstiesas izmeklēšana turpinās 20 kriminālprocesos, tostarp četri kriminālprocesi sākti pēdējā gada laikā – pēc 2016. gada 20. aprīļa. Savukārt izskatīšanā tiesā ir deviņas krimināllietas pret 11 personām.

Pašlaik četros kriminālprocesos pret četrām personām sākta kriminālvajāšana par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu – viena Sociālās integrācijas valsts aģentūras amatpersona saistībā ar prettiesisku rīcību, iznomājot valstij piederošos nekustamos īpašumus, divas SIA "Jūrmalas namsaimnieks" amatpersonas par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem atlīdzības izmaksā, kā arī viena Ogres novada kultūras centra amatpersona saistībā ar prettiesisku atlaišanas pabalsta izmaksu.

Pēdējā gada laikā VK tiesībsargājošām institūcijām ziņojusi par sešās revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem – četros gadījumos sākts kriminālprocess, bet divos gadījumos pieņemts lēmums to nedarīt.

Tāpat šajā laikā vienā gadījumā piemērots kriminālsods – Brocēnu novada pašvaldības darbiniecei.

Šajā posmā 16 kriminālprocesos pieņemti 19 lēmumi par kriminālprocesu izbeigšanu, no kuriem 13 ir pārsūdzēti. No šīm sūdzībām astoņas ir apmierinātas, bet sešas – noraidītas, vienā gadījumā turpinās sūdzības izskatīšana.

Runājot par tendencēm, VK pārstāvji pauda, ka atsevišķos gadījumos Valsts policija nenodrošina nepieciešamo pirmstiesas izmeklēšanas darbību veikšanu pirms kriminālatbildības noilguma iestāšanās, tāpat dažkārt lēmumi lēmumi tiek balstīti uz nepamatotiem argumentiem un kļūdainiem pieņēmumiem, kā arī ne vienmēr tiek nosūtīt VK.

Deputāti šodien tika informēti par VK ziņojumu izskatīšanu tiesībsargājošās iestādēs posmā no 2016. gada 20. aprīļa līdz 2017. gada 5. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!