Foto: Shutterstock

Ogres rajonā otrdien notikusī traģiskā avārija, kurā dzīvības zaudēja seši cilvēki, liek atcerēties skaudro statistiku, kas katru gadu vēsta par desmitiem mirušo uz Latvijas ceļiem. Policija bieži vēršas pie sabiedrības, aicinot pie stūres būt prātīgiem, rīko dažādas akcijas un informatīvas kampaņas ar šokējošām bildēm no avāriju vietām un video, taču joprojām ir gadījumi, kad sadursmes izdzēš vairāku cilvēku dzīvības.

Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz dažiem no traģiskākajiem satiksmes negadījumiem pēdējos gados.


Foto: DELFI Aculiecinieks

Viena no traģiskākajām autoavārijām Latvijā notika 2012.gada Jaungada naktī Krāslavas novadā. Toreiz dzīvību zaudēja septiņi jaunieši vecumā no 16 līdz 19 gadiem.

Sabiedrību šī avārija šokēja, jo automašīnā "Mazda 626" brauca septiņi cilvēki, viens no viņiem atradās pat bagāžas nodalījumā. Spēkrats, kuram nebija izieta tehniskā apskate un bija vasaras riepas, naktī nobrauca no ceļa un iegāzās Rudnas upē. Krāslavā traģiskajā avārijā jaunieši gāja bojā noslīkstot, nevis gūstot traumas.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis vēlāk komentēja, ka galvenie iemesli traģiskajai avārijai  bijis neatbilstošs braukšanas ātrums un automašīnas tehniskais stāvoklis. "Skatoties no šīs informācijas, kas ir mūsu rīcībā pašreiz, skaidrs, ka šeit ir divi pamataspekti. Tas ir izvēlēts braukšanas ātrums attiecīgi ceļu segumam un automašīnas tehniskais stāvoklis. Tās ir divas lietas, ko varētu uzskatīt par cēlonisko sakarību," sacīja Ķuzis.

Viņš norādīja, ka svarīgas arī ir autovadītāja prasmes, īpaši, ja automašīnā ir daudz cilvēku, tad tā ir smagāka un ir savādāka auto vadīšana.

Vēlāk mediji ziņoja, ka bojāgājušo asinīs konstatētais promiļu daudzums bijis no 0,5 promilēm līdz 1,12.


Pēdējās desmitgades traģiskākā autoavārija notika 2004.gada nogalē Jēkabpils rajonā, kad, apgāžoties "Ecolines" satiksmes autobusam, gāja bojā deviņi cilvēki un 30 cieta. Divstāvu pasažieru autobuss, kas kursēja maršrutā Maskava-Rīga, iebrauca grāvī  un apgāzās. Traģiskā avārija notika netālu no Stirnienes.

Glābšanas dienesti tolaik ziņoja, ka autobuss apgāzies uz jumta un bojā gājušie un cietušie tajā saspiesti.

Vēlāk izmeklēšana atklāja, ka autobusa šoferis, izvēloties braukšanas ātrumu, nebija ņēmis vērā braukšanas apstākļus un ceļa kvalitāti. Izvēlētais braukšanas ātrums bijis par lielu. Negadījuma brīdī autobuss braucis ar ātrumu 97 kilometri stundā (km/h) atļauto 90 km/h vietā, liecina autobusa tahogrāfa pēdējā fiksētā ieraksta atšifrējums.

Autotehniskās ekspertīzes slēdziens liecina, ka autobusa stūres iekārta negadījuma brīdī darbojusies nevainojami un arī autobusa riepu stāvoklis atbildis visām tehniskajām prasībām.

Tiesa šoferi atzina par vainīgu un notiesāja ar reālu brīvības atņemšanu.  


Foto: DELFI

2003.gadā traģiskā autoavārijā Krimuldā gājuši bojā divi Valmieras Drāmas teātra jaunie aktieri Brigita Pauzere un Ojārs Ritovs, vēl trīs viņu kolēģi guva smagas traumas. 

Traģiskā avārija notikusi pa ceļam no Valmieras uz Rīgu, Krimuldā, uz apvedceļa Valmiera - Inčukalns. Policijas pārstāvji toreiz informēja, ka negadījuma brīdī pie stūres bijusi Pauzere, kura, izdarot apdzīšanas manevru, nav spējusi novaldīt stūri, automašīna nobraukusi no ceļa un ietriekusies kokā.

Abi 22 gadus vecie aktieri miruši negadījuma vietā. Trīs pasažieri - arī teātra aktieri - Līva Krūmiņa, Laimonis Stīpnieks un Artuss Kaimiņš avārijā guva smagas traumas.


Foto: LETA

Traģiska avārija 2005.gada novembra beigās notika Rēzeknes rajonā, kur autobusa un vieglās automašīnas sadursmē bojā gājuši pieci cilvēki, no tiem viens nepilngadīgais. Visi bojā gājušie bijuši vienas ģimenes locekļi. Jaunākajam bojā gājušajam bijuši septiņi gadi, autovadītājs un divas sievietes bijušas aptuveni 30 gadu vecumā, bet vēl viena bojā gājusī bijusi vecāka gadagājuma sieviete - bojā gājušā zēna vecmāmiņa.

Policija tolaik ziņoja, ka ap pulksten 8 Rēzeknes rajonā autoceļa Rēzekne-Gulbene 10.kilometrā ceļa pagriezienā saslīdējis maršruta autobuss un tajā ietriecās automašīna "Audi 100". Negadījumā no gūtajām traumām notikuma vietā mira pieci vieglajā automašīnā sēdošie cilvēki.

Avārijas rītā sniga, taču VAS "Latvijas Valsts ceļi" informēja, ka neilgi pirms avārijas ceļš tika nokaisīts. Vienlaikus dienesti norādīja, ka krītošais sniegs uz nokaisītā ceļa radījis "sniega putriņu", kas apgrūtina braukšanas apstākļus.

2010.gada aprīlī Ķekavas novadā, Baložos, Rīgas ielā apgāzies satiksmes autobuss. Avārijā gāja bojā trīs cilvēki, bet četri guvuši traumas. Policija informēja, ka autobusu "Mercedes Benz" vadījis 1951.gadā dzimis vīrietis. Autobuss nobraucis no ceļa un apgāzies. No gūtajām traumām notikuma vietā mira autobusa vadītājs un divas 1991.gadā dzimušas jaunietes. Aculiecinieki vēstīja, ka Rīgas satiksmes autobuss ar pasažieriem ir apmetis divus kūleņus.

1995.gadā dzimušai jaunietei un 1981.gadā dzimušai sievietei mediķi sniedza palīdzību uz vietas. Vēl ceļu satiksmes negadījumā cietušas 1934.gadā un 1960.gadā dzimušas sievietes, kuras ar dažādām traumām nogādātas slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!