Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā kopumā kontrabandas cigarešu apjoms saglabājas augsts, sasniedzot 25,2% no kopējā tirgus apjoma, kas ir ievērojami vairāk nekā pārējās Baltijas valstīs, liecina tirgus pētījumu kompānijas "AC Nielsen" veiktais pētījums.

Tas nozīmē, ka faktiski katra ceturtā patērētā cigarete Latvijā ir ievesta kontrabandas ceļā un par to valsts nav iekasējusi ne akcīzes, ne pievienotās vērtības nodokli, kas, pēc dažādām aplēsēm, ir līdz pat 70 miljoniem eiro. Salīdzinājumam - Lietuvā šā gada trešo ceturksnī cigarešu kontrabandas apjoms bija 19,8%.

Augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars ir Daugavpilī, kur tas sasniedz 52%, seko Ogre ar 45,9%, Ludza ar 36,3% un Salaspils ar 36,2%.

Salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, kopējais kontrabandas cigarešu apjoms valstī ir pieaudzis par 3,2%. Rīgā kontrabandas cigaretes veido 23% no kopējā tirgus, savukārt viszemākie rādītāji ir Ventspilī - 9%, Siguldā - 4% un Saldū - attiecīgi 2%.

"Par spīti tiesībsargājošo iestāžu pūlēm, kad vai ik dienas dzirdam par aizturētām cigarešu kontrabandas kravām, kuru apjoms mērāms miljonos vienību, Latvija vēl joprojām šajā rādītājā ir līderis starp visām ES valstīm. Šajā situācijā īpaši aktuāls kļūst jautājums par pārdomātu akcīzes nodokļa politikas īstenošanu, jo vēsturiskā pieredze rāda, ka haotiska nodokļa "raustīšana" atstāj graujošu iespaidu uz kontrabandas rādītājiem. Nepārdomātas akcīzes nodokļa politikas rezultātā valsts budžets nevis gūst papildus ieņēmumus, kā cerēts, bet gluži otrādi - pieaug kontrabandas apjomi un ieņēmumi valsts budžetā krītas," uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Joprojām nemainīgi lielākais nelegālo cigarešu apjoms Latvijā tiek ievests no Baltkrievijas, veidojot 66,5%. Grodņas tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas "Premier", "NZ" un "Fest" veido vairāk nekā pusi jeb 57,3% no visām nelegāli ievestajām cigaretēm. Baltkrievijai kā otra lielākā kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts seko Krievija ar 10,7% no nelegālo cigarešu apjoma.

Saskaņā ar šā gada vasarā veikto "KPMG SUN" pētījuma rezultātiem, Latvijas nelegālā cigarešu tirgus rādītāji joprojām ir augstākie ES dalībvalstu vidū, un nelegālais cigarešu tirgus nodara zaudējumus Latvijas valsts budžetam aptuveni 69 miljonu eiro apjomā neiegūto nodokļu veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!