Foto: Valsts policija

Policija kādā marihuānas audzētavā uzgājusi arī 173 gramus halucinogēno sēņu, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki šogad Latvijas teritorijā atklājuši četras marihuānas audzētavas. Kratīšanu laikā kopumā atsavināti aptuveni 7,5 kilogrami marihuānas. Vienā no kratīšanām atrastas un izņemtas arī halucinogēnās sēnes lielā apjomā.

Kopumā šogad ONAP Narkotisko un psihotropo vielu izplatības apkarošanas nodaļas darbinieki 15 veiktajās kratīšanās izņēmuši 6,5 kilogramus jeb 92 stādus nežāvētas marihuānas, kā arī kilogramu izžāvētas marihuānas. Uzsākto kriminālprocesu ietvaros par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Jūlija vidū, veicot kratīšanu kādā marihuānas audzētavā Rīgas reģionā, ONAP darbinieki turpat telpās konstatēja arī ierīkotu halucinogēno sēņu audzētava. Kopumā izņemti 173 grami halucinogēno sēņu.

ONAP priekšnieks Andrejs Siņavins informē, ka līdzīgu atradumu pēdējos gados nav bijis, jo halucinogēno sēņu audzēšana Latvijā pašlaik salīdzinoši nav izplatīta: "Pēdējo gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad Latvijā konstatēta halucinogēno sēņu audzēšana šādos apjomos. Ir noskaidrots, ka sēnes bija paredzētas realizācijai tepat Latvijas teritorijā. ONAP pievērsīs uzmanību šī narkotikas veida iespējamai audzēšanai un plašākai izplatībai Latvijas teritorijā."

Apkopotie policijas kopējie darba rezultāti narkotiku apkarošanas jomā liecina, ka pirmā pusgada laikā veiktajās kratīšanās atsavināts ap 20 kilogramiem dažādu narkotisko vielu. Šī gada sešos mēnešos policijas darbinieki īstenojuši 1020 narkotisko vielu izņemšanas, kas ir nedaudz vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, kad veiktas 1004 izņemšanas.

Pēc izņemtajiem apjomiem dominē marihuāna un amfetamīnu grupas vielas. Pirmajā pusgadā ONAP un citas policijas struktūrvienības bija atsavinājušas ap desmit kilogramiem marihuānas, kā arī kopumā ap astoņiem kilogramiem amfetamīna un metamfetamīna.

Tāpat pirmajā pusgadā Valsts policijas darbinieki izņēmuši ap kilogramu opiātu, 1916 tabletes, kas satur narkotiskās vielas, un vairāk nekā trīs litrus prekursoru. Izņemtas arī citas narkotiskās vielas, tajā skaitā kokaīns un hašišs.

Kopumā par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu apriti, šī gada pirmajā pusgadā uzsākti 1350 kriminālprocesi. Salīdzinot ar pērno gadu, uzsākto kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 32%. Šo tendenci lielā mērā ietekmēja arī veiktie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā.

Līdz ar minētajiem grozījumiem no 2013.gada 1.aprīļa ieviesta sistēma, kas paredz pirmajā reizē personai piemērot administratīvo sodu, ja tā neatļauti iegādājas, glabā vai lieto narkotiskās un psihotropās vielas nelielā apmērā. Persona rakstveidā tiek arī brīdināta par kriminālatbildību, ja tā gada laikā atkārtoti neatļauti iegādāsies, glabās vai lietos narkotiskās un psihotropās vielas.

Siņavins norāda, ka tik strauju uzsākto kriminālprocesu pieaugumu galvenokārt veidojuši tie kriminālprocesi, kas ierosināti pret personām, kurām pēdējā gada laikā bijis piemērots administratīvais sods: "Šīm personām pērn tika piemērots administratīvais sods saistībā ar nelikumīgu narkotisko un psihotropo vielu iegādi, glabāšanu vai lietošanu, taču vēlāk konstatēts, ka personas minētos pārkāpumus ir atkārtojušas, līdz ar ko uzsākti kriminālprocesi."

Salīdzinājumam - 2012. gada pirmajā pusgadā Valsts policijā par noziegumiem saistībā ar nelikumīgu narkotisko vielu apriti uzsākti 1604 kriminālprocesi, bet 2011. gadā – 888 kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!