Foto: DELFI

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) četras reizes steidzies dzēst ugunsgrēku, kuru izraisījis uz plīts bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens. Šajos ugunsgrēkos cietuši trīs cilvēki, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Sestdien, 5. augustā, pulksten 10.12 VUGD saņēmis izsaukumu uz Nogāzes ielu Ogrē, kur piecstāvu dzīvojamā mājā jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatējuši, ka no ēkas ceturtā stāva dzīvokļa nāk dūmi un dzīvoklī piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,1 kvadrātmetra platībā. Ugunsdzēsēji no piedūmotā dzīvokļa izglābuši apmēram 33 gadus vecu vīrieti un pulksten 10.41 ugunsgrēks likvidēts.

Pulksten 21.09 ugunsdzēsēji steigušies uz Rušona ielu Rīgā, kur no piecstāvu dzīvojamās ēkas piektā stāva dzīvokļa nākuši dūmi. Ugunsdzēsēji no piedūmotajām telpām izglābuši vīrieti, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēkā 0,5 kvadrātmetru platībā dedzis bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens un pulksten 21.47 ugunsgrēks nodzēsts.

Savukārt pulksten 11.10 VUGD saņēmis izsaukumu uz Daugavgrīvas ielu Rīgā, kur no deviņstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvokļa redzami dūmi. Ugunsdzēsēji no piedūmotā dzīvokļa izglābuši apmēram 46 gadus vecu sievieti, kura nodota NMPD mediķiem. Sadūmojumu radījis bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens 0,1 kvadrātmetra platībā. Pulksten 11.34 ugunsgrēks likvidēts.

Pulksten 17.28 ugunsdzēsēji saņēmuši izsaukumu uz Bauskas ielu Rīgā, kur no trīsstāvu dzīvojamās mājas nākuši dūmi. Ierodoties konstatēts, ka ēkas otrā stāva dzīvoklī piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,1 kvadrātmetra platībā. Ugunsgrēks likvidēts pirms VUGD ierašanās, bet tajā cietis apmēram 55 gadus vecs vīrietis, kuru ugunsdzēsēji izglābuši no piedūmotajām telpām un nodevuši NMPD mediķiem.

VUGD informē, ka gandrīz katru dienu ugunsdzēsēji saņem informāciju no iedzīvotājiem par to, ka no kāda dzīvokļa loga nāk dūmi vai mājas kāpņutelpā ir jūtama dūmu smaka. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka atkal uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu. Vēl traģiskāki ir tie gadījumi, kad blakus istabā tiek atrasti dzīvokļa iemītnieki, kuri nav pamanījuši ugunsgrēku un tiek nogādāti slimnīcā ar diagnozi – saindēšanās ar degšanas produktiem. Arī šajās brīvdienās tieši dēļ bez uzraudzības atstātu ēdienu izraisītiem ugunsgrēkiem cietuši trīs cilvēki, skaidro VUGD.

VUGD aicina iedzīvotājus ierīkot savos mājokļos dūmu detektorus – gadījumā, ja tomēr par ēdienu uz plīts ir sanācis aizmirst, tad dūmu detektors palīdzēs izvairīties no smagas saindēšanās ar dūmiem, jo ar skaņas signāla palīdzību laicīgi ziņos par mājās radušos sadūmojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!