Foto: F64

Latvijas un Lietuvas pierobežā pieaug lauksaimniecības tehnikas zādzību skaits. Neskatoties uz dažādajām drošības sistēmām, zemnieki atzīst, ka garnadžu priekšā jūtas bezspēcīgi, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Nelūgtie ciemiņi zemnieku saimniecībās sāka parādīties līdz ar robežas atvēršanu, tad arī masveidā sāka pazust lauksaimniecības tehnika.

Par zagļu upuri kļuvis arī piena lopkopis Mairis Grandbergs, kurš LNT sacīja, ka "kaimiņi redzēja, ka traktors aizbrauc, veikli bija zvans un es skrēju pakaļ. Visu nakti pa Lietuvu dzenājoties pakaļ, no rīta atradu. Zagļi bija jau pamukuši, traktors kādus 100 metrus mežā no ceļa bija iedzīts."

Notikušais bija tieši pirms gada, un kopš tā laika drošības sistēma fermā tika pastiprināta. "Ir daudzas negulētas naktis pēc šī gadījuma, jo pie katra signāla, kas nāk par katru kustību, diemžēl ir arī viltus signāli, nākas celties, braukt un skatīties," stāsta Grandbergs.

Zemnieku saimniecības "Druvas" saimniekam Vidmantam Krapauskim tā nepaveicās kā kaimiņam. "Es to visu piedzīvoju desmit gadus atpakaļ. Gada laikā aizdzina vienu traktoru, pēc tam bija ielaušanās šķūnī, kur tehnika stāv. Pēc tam [traktoru] "Belarus" aizdzina." Šobrīd jau viss sapirkts vietā un vēl ar lielāku vērienu, tāpēc izdarīts viss maksimālais, lai nodrošinātos pret zagļiem. Man ir arī nakts sargs fermā, kas citur nav, bet man ir. Tā faktiski ir spiesta lieta," LNT stāstīja zemnieks.

Zemnieki paši un arī apkārtējie redzējuši, ka fermas regulāri novēro. Zādzībās zemnieki vaino kaimiņus lietuviešus, lai gan atzīst, ka, visticamāk, arī pašu bāleliņi ir iesaistīti. Zemnieki šīs problēmas sakarā jūtas bezspēcīgi.

"Mēs te pamesti "pasaules malā", neviens mūs nesargā, pašiem nākas sevi sargāt," saka Grandbergs, atzīstot, ka uz policiju nepaļaujas. "Vienkāršāk taču pilsētā ir uzrakstīt soda kvīti, ka nepareizi apstājies, nekā braukt naktī meklēt."

Tikmēr Krapauskis saka, ka viņam traktoru pat piedāvājuši atpirkt. "Man piedāvāja traktoru atpirkt par lielu naudu. Tad, kad uzrakstīju policijā iesniegumu, visi zvani beidzās – zemtekstu paši sapratīs, kas gribēs."

Lauksaimniekus pārstāvošās organizācijas uzskata, ka ir jāpastiprina policijas spēki pierobežā. "Parasti šīs tehnikas vienības aizdzen pirms sezonas vai sezonas laikā. Tad lauksaimniekiem šīs apdrošināšanas summas neko neizsaka, jo mums traktortehniku vajag, lai varētu apstrādāt laukus un saimniekot. Vairumā gadījumu šī tehnika caur Latvijas un Lietuvas robežu aizceļo jau tālāk nezināmā virzienā – vai Austrumeiropā vai tehnika [tiek] iztirgota rezerves daļās," LNT saka biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Tomēr šī ir pirmā reize, kad lauksaimnieku palīgā saucieni sadzirdēti. Šonedēļ valdošās koalīcijas partijas saistībā ar lauksaimniecības tehnikas zādzībām pierobežā vienojās veidot darba grupu, rezumē LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!