Foto: LETA



Kopš 9.aprīļa, kad spēkā stājās likuma izmaiņas, kas par tā dēvētā “spaisa” tirgošanu paredz kriminālatbildību, aizturētas četras personas, no kurām viena apcietināta. Tas ļauj secināt, ka tā ir liela problēma un pat tiesas izprot šo situāciju, pirmdien Latvijas Radio sacīja Rīgas kriminālpolicijas Narkotiku apkarošanas nodaļas priekšnieks Kaspars Briedis.

Policija izņēmusi vairāk nekā 180 iepakojumus šo "spaisu". No četriem aizturētajiem, trīs personas "spaisus" tirgojušas uz ielām. Briedis sacīja, ka tirgotāji ir nogājuši pagrīdē un viņiem ir grūtāk šo rūpalu attīstīt.

Vaicāts, vai policijai izdosies ar šo vielu tirdzniecību internetā, Briedis atzina, ka policijai šajā jomā savi speciālisti. Policija ir gatava tam, ka tirgoņi "pāries uz internetu", taču ar viņu apkarošanu problēmām nevajadzētu būt.

Briedis atzina, ka pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās Rīgā no 32 vietām, kur tirgotas psihoaktīvās vielas, vairs nestrādā neviena.

Šobrīd, kad "spaisa" tirgošana kriminalizēta, "spaisa" tirgoņi pirms likuma pārkāpšanas krietni padomāšot, jo ienesīgums šajā biznesā nav tik liels, lai sabojātu sev dzīvi ar kriminālsodiem. Šajā rūpalā ir iesaistīti pārsvarā gados jauni cilvēki, kas rūpalā redz vieglu un ātru peļņu, kā arī ir organizēto grupu elementi, kas policijai ir zināmi un ir vienkārši tos apzināt un cīnīties ar viņiem.

Briedis atzina, ka kriminālatbildību vajadzētu noteikt arī par šo vielu uzglabāšanu, jo tad arī pircējs apzināsies, ka viņu par glabāšanu var saukt pie kriminālatbildības un pārdomās, vai šīs vielas pirkt.

Pret "spaisa" tirgoņiem iedzīvotājiem nevajadzētu "cīnīties ar tautas metodēm", bet gan darboties likuma ietvaros, proti, ziņot policijai par iespējamām vietām, kur notiek aizliegta tirdzniecība. Pretējā gadījumā arī pašiem cīnītājiem var nākties atbildēt likuma priekšā, sacīja Briedis, 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!