Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Ekonomikas policija izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar uzņēmēja Gunta Indriksona veiktajām darbībām, kas tika sākts 2010.gada oktobrī par pieprasītās informācijas nesniegšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai.

"Konkrētais process ir izbeigts," atzina Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Viņš paskaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo iesaistīto personu darbībās netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Portāls "pietiek.com" iepriekš ziņoja, ka kriminālprocess tika sākts par Indriksona un citu trešo personu, iespējams, pretlikumīgām darbībām, veicot izmaiņas uzņēmumu "Hobi Latgale" un "Skonto FC" kapitālā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka saskaņā ar "Hobi Latgale" pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem kapitālu bijis iespējams palielināt, veicot iemaksu skaidrā naudā, taču kriminālprocesa ietvaros nopratinot ārzonas uzņēmuma "Lero Aeroholdings Limited" pilnvaroto pārstāvi Vitu Liberti, noskaidrots, ka kapitāla palielināšana notikusi uz vienošanās pamata – savstarpēji dzēšot parādsaistības, kas, pēc izmeklētāju uzskata, pēc savas būtības ir pretrunā ar pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem.

Portāls ziņoja, ka, atbildot uz kriminālprocesa ietvaros nosūtīto pieprasījumu, Uzņēmumu reģistrs (UR) paskaidrojis, ka 2010.gada 2.septembrī, pieņemot lēmumu par "Hobi Latgale" pamatkapitāla palielināšanu, izvērtēta izziņa, ko parakstījis uzņēmuma valdes loceklis Gunta Indriksona dēls Kaspars Indriksons un kura apliecinājusi, ka jaunais dalībnieks kapitāla palielināšanu esot veicis, izdarot iemaksu skaidrā naudā sabiedrības kasē. Turklāt arī UR savā atbildē apstiprinājis faktu, ka konkrētajā gadījumā pamatkapitāla palielināšana nav notikusi atbilstoši palielināšanas noteikumiem.

"No lietā esošajiem materiāliem redzams, ka pamatkapitāla palielināšanas faktiskie apstākļi ir atklājušies tikai kriminālprocesa ietvaros, jo pārējās instancēs, pieņemot lēmumus par kapitāla palielināšanas likumību, ņēma vērā UR iesniegtos dokumentus, kas apliecina, ka kapitāls tiks apmaksāts skaidrā naudā. Analizējot iepriekš minētos faktus, izmeklēšanai rodas pamatotas aizdomas, ka "Hobi Latgale" valdes loceklis Kaspars Indriksons ir maldinājis un sniedzis nepatiesas ziņas UR, uz kuru pamata tika pieņemts UR lēmums par pamatkapitāla palielināšanu," iepriekš atzinis Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklētājs.

Uzņēmējs Gundars Porietis, pēc kura iesnieguma tika sākts kriminālprocess, un zvērināta tiesu izpildītāja Helga Rūtena savās liecībās toreiz norādījuši, ka Guntis Indriksons, sākot neskaitāmās tiesvedības un nepārtraukti pārsūdzot tiesas pieņemtos lēmumus, faktiski kavējot parāda piedziņas procesu, kā arī realizējot noziedzīgas shēmas, lai pretlikumīgi palielinātu "Hobi Latgale" pamatkapitālu, faktiski radījis situāciju, ka pašlaik parādu piedzīt ir neiespējami.

Pēc portāla ziņotā, iespaidīgākā no šīm iespējamām shēmām ir tāda, ka pēkšņi izrādījies – Indriksons kādam nezināmiem īpašniekiem piederošam Kipras ārzonas uzņēmumam "Lero Aeroholdings Limited" palicis parādā vairāk nekā 73 miljonus latu, un līdz ar to šī ārzonas firma Latvijā sākusi uzstāties kā Indriksona lielākais kreditors, pārējiem aizdevējiem no atlikušās Indriksona mantības atstājot tikai kripatas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!