Foto: AP/Scanpix
Pieaugot interneta lomai cilvēku ikdienā, arī pedofili arvien biežāk savu upuru atrašanai izmanto sociālos tīklus, un jau agrāk reģistrēti gadījumi, kad seksuālie varmākas virtuālajā vidē izliekas par pusaudžiem, atzina Valsts policijā (VP).

Pēdējā laikā pedofili bieži savus upurus meklē tieši sociālajos tīklos, kā arī, izmantojot saziņas rīkus, piemēram, "Whatsapp", kurā noziedznieki, ievadot tālruņa numuru, var aplūkot nepilngadīgu personu ievietotās fotogrāfijas, lai pēcāk sāktu saraksti ar potenciālo upuri, norādīja VP preses pārstāve Gita Gžibovska.

Tāpat iepriekš ir reģistrēti gadījumi, kad noziedznieki sociālajos tīklos izveido viltus pusaudžu profilus un šādā veidā mēģina iepazīties ar bērniem. Lai arī pēc aizturēšanas noziedznieki reti policijai izstāsta savu nozieguma motivāciju, policija domā, ka viltus profila izveidošana viņiem ļauj panākt lielāku uzticības līmeni no potenciālā upura puses.

Neskatoties uz to, ka bieži upuru meklēšanai tiek izmantots internets, joprojām ir reģistrēti gadījumi, kad varmākas ārpus interneta vides mēģina atrast bērnus, kas vēlāk var tikt seksuāli izmantoti, norādīja policijā.

Policija aicina vecākus ar saviem bērniem pārrunāt jautājumus par drošību internetā, uzsverot, ka nedrīkst uzticēties internetā iepazītiem cilvēkiem un sūtīt personīgu informāciju, fotogrāfijas un video. Tāpat ikviens, kurš ir cietis no līdzīgiem noziegumiem, aicināts ar iesniegumu vērsties tuvākajā policijas iecirknī.

Jau ziņots, ka nesen policija aizturējusi vīrieti, kurš sociālajā tīklā "draugiem.lv" bija iepazinies ar desmit gadus vecu meiteni un pierunājis filmēties pornogrāfiska rakstura video. Bērna māte par notikušo bija uzzinājusi, kad pamanīja savu meitu izģērbjamies vebkameras priekšā.

Policisti noskaidroja, ka vīrietis bija izveidojis viltus profilu jau minētajā sociālajā tīklā, uzdodoties par citu meiteni - cietušās vienaudzi un sācis saraksti. Tikai vēlāk viņš atklājis, ka patiesībā aiz šī profila slēpjas nevis meitene, bet pieaudzis vīrietis. Sarakstes laikā svešinieks meitenei atsūtījis interneta adreses saiti, kur iespējams komunicēt, izmantojot vebkameru.

Vīrietis tiešsaistes režīmā izģērbies pats un aicinājis izģērbties arī meiteni. Vēlāk meitene grasījusies izbeigt šāda veida komunikāciju, taču vīrietis sācis viņu šantažēt.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrietis bija izveidojis vairākus viltus meiteņu profilus šajā sociālajā tīklā, un policisti šobrīd pārbauda šīs personas iespējamo saistību ar citiem šāda paša veida noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!